"EU-commissaris Moscovici moet uitspraken terugnemen"

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, March 8 2018, 2:45.

EU-commissaris Moscovici van belastingzaken heeft Nederland, samen met zes andere EU-landen, aan de schandpaal genageld wegens ons fiscale beleid. Volgens Moscovici zouden wij belastingontwijking door bedrijven mogelijk maken. De kwalificatie van de EU-commissaris is een belediging aan het adres van miljoenen hardwerkende ondernemers, werknemers en Nederlanders. Ik heb nadrukkelijk aan de staatssecretaris gevraagd om hier afstand van te nemen. Zie hier mijn vragen.

Vragen van het lid Lodders (VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën over het bericht ‘EU nagelt Nederland aan de schandpaal vanwege 'agressieve belastingplanning' uit Trouw op 7 maart.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘EU nagelt Nederland aan de schandpaal vanwege 'agressieve belastingplanning'
  • 2. 
    Wat zijn de precieze bewoordingen geweest van Moscovici? Heeft Moscovici zich op dezelfde manier uitgelaten richting u in uw gesprekken met hem?
  • 3. 
    Wat is de consequentie van de bewoordingen van Moscovici? Wordt Nederland nu op de ‘zwarte lijst’ geplaatst?
  • 4. 
    Wat is uw reactie op de mening van de heer Moscovici? Waarom heeft Nederland niet net zoals België en Luxemburg eerder duidelijk gereageerd?
  • 5. 
    Kunt u hard en helder afstand nemen van de suggestie dat Nederland een belastingparadijs zou zijn, of dat het zou meehelpen aan agressieve belastingplanning? Bent u bereid dat hierbij te doen?
  • 6. 
    Bent u het met de VVD eens dat een dergelijke kwalificatie een belediging is aan het adres van miljoenen hardwerkende ondernemers, werknemers en Nederlanders, die hier weg worden gezet als ware zij medeplichtig aan illegale praktijken zoals belastingontduiking?
  • 7. 
    Is het toeval dat Moscovici slechts kleine landen aanwijst als landen die zouden meewerken aan agressieve belastingplanning? Is het werkelijk zo dat een land als Frankrijk geen enkele vorm van belastingprikkel kent?

8.