Belastingdienst moet goed functioneren

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, March 13 2018, 3:15.

De Belastingdienst moet gewoon goed functioneren. Dat mag je als belastingbetaler verwachten. Maar of het nou gaat om het innen van de erf- en schenkbelasting, of om het afgeven van btw-nummers na het opgeven van zonnepanelen: te veel signalen bereiken mij dat burgers of ondernemers hinder ondervinden van het functioneren van de Belastingdienst. De Belastingdienst loopt achter met haar werkzaamheden en mensen worden vervolgens hierover niet goed geïnformeerd. Dat kan niet de bedoeling zijn en daarom heb ik om opheldering gevraagd aan de staatssecretaris. Zie hieronder mijn vragen.

Schriftelijke vragen van het lid Lodders aan de Staatssecretaris van Financiën over functioneren belastingdienst.

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel ‘Fiscus kampt nog steeds hausse BTW opgaven zonnepanelen’*?
  • 2. 
    Kunt u aangeven wat de reden is waarom na de hausse in januari de problemen bij afgifte van een btw-nummer nog niet zijn opgelost? Wanneer kunnen mensen weer rekening houden met een afgiftetermijn van 5 dagen?
  • 3. 
    Kunt u aangeven wat de dagelijkse vraag naar nieuwe BTW-nummers is (vorig jaar en dit jaar) en wat op dit moment de doorlooptijd van de aanvraag is?
  • 4. 
    Klopt het dat startende ondernemers ook vertraging oplopen door langere doorlooptijd? Zo ja, wat is de doorlooptijd voor deze categorie? Vindt u dit wenselijk? Wat wordt er gedaan om dit risico te beperken?
  • 5. 
    Kunt u aangeven wat de onvoorziene omstandigheden zijn geweest waarom het handboek loonheffingen pas medio maart op de website van de Belastingdienst is gepubliceerd en de PDF van het handboek pas eind maart of begin april beschikbaar is? Wat wordt er gedaan om dit te versnellen en in het vervolg te voorkomen?
  • 6. 
    Bent u het met de leden van de VVD eens dat deze informatie tijdig beschikbaar moet zijn zodat ondernemers op een goede manier geïnformeerd zijn? Zo nee, waarom niet?
  • 7. 
    Kunt u aangeven waarom het hulpmiddel ‘heffingskorting’ pas eind maart beschikbaar is terwijl mensen vanaf 1 maart hun aangifte moeten invullen? Voor mensen die het hulpmiddel eerder willen gebruiken wordt verwezen naar de tool uit 2016 omdat er niets veranderd is, wat is de reden waarom op deze manier gecommuniceerd wordt?
  • 8. 
    Hoe verhouden deze vertragingen zich tot de hervormingen van de belastingdienst en de voortgang van de Investeringsagenda?
  • 9. 
    Op 31 januari heeft u de Tweede Kamer geïnformeerd over de problemen rond de inning van de erf- en schenkbelasting, waarbij het grootste deel van de mensen op dat moment geïnformeerd was over de problemen. Kunt u aangeven of alle mensen inmiddels geïnformeerd zijn over de problemen bij de erf- en schenkbelasting en de vertraging die daarbij komt kijken?
  • 10. 
    Kunt u aangeven waarom mensen niet op de hoogte worden gesteld van de duur van de vertraging?
  • 11. 
    Kunt u aangeven waarom de mensen niet actief geïnformeerd zijn/worden over uw besluit om geen boeterente te berekenen? Erkent u dat de omstandigheden voor mensen al andere zorgen hebben en men hier vanuit de belastingdienst actief over geïnformeerd dient te worden? Zo ja waarom is dat in de afgelopen maanden niet gebeurd?
  • 12. 
    Belasting betalen moeten we allemaal. Bent u het met de leden van de VVD fractie eens dat er geen ruimte mag zijn voor het niet innen, te laat innen of een ander manier waardoor er geen belasting geïnd wordt? Zijn er situaties waar het innen achterloopt of waar om redenen minder of geen belasting geïnd wordt?

*https://www.accountancyvanmorgen.nl/2018/03/05/fiscus-kampt-nog-steeds-hausse-btw-opgaven-zonnepanelen/