D66:Commissaris Malmström moet handelsoorlog VS te voorkomen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, March 14 2018, 3:01.

Het Europees Parlement debatteert vanochtend met handelscommissaris Malmström over de staal- en aluminiumtarieven die president Trump vorige week aankondigde. D66-Europarlementariër Marietje Schaake roept de commissaris met klem op een handelsoorlog te voorkomen.

Schaake: “Het is aan Malmström om de komende dagen alles op alles te zetten om een handelsoorlog met Amerika te voorkomen. Tegelijkertijd moet Europa, met de onvoorspelbare Trump

in het Witte Huis, voorbereid zijn op alle scenario’s. Want als Trump zijn roekeloze voornemens doorzet, kan Europa niet anders dan direct tegenmaatregelen instellen.”

Onderhandelen

Trump kondigde vorige week aan dat in ieder geval Canada, Mexico en Australië een uitzondering krijgen op de maatregelen. Hij gaf Europa vijftien dagen om te onderhandelen voor een zelfde soort vrijstelling.

“Over de manier waarop en met wie Europa precies moet onderhandelen is nog steeds grote onduidelijk. Ondertussen komt de luid aangekondigde deadline steeds dichterbij. Hiermee zet Trump niet alleen de geopolitieke verhoudingen op scherp, hij stort ook vele bedrijven en consumenten in grote onzekerheid,” aldus Schaake.

Zij vervolgt: “Met iedere dag die verstrijkt wordt de chaos groter. Terwijl Amerika en Europa juist samen moeten optrekken om Chinese dumping tegen te gaan. Op deze manier gaat alleen China er straks met de buit vandoor.”

Het debat is hier live te volgen.