Europarlement wil echte voorstellen May voor handelsrelatie na Brexit

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, March 13 2018, 3:01.

Het Europees Parlement debatteerde zojuist over de toekomstige handelsrelatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na Brexit. D66-Europarlementariër Marietje Schaake legde voor de liberalen de voorwaarden op tafel en benadrukte dat het VK op dit moment zelf zijn speelruimte inperkt.

Schaake: “Een duidelijk handelsakkoord is essentieel voor een soepele samenwerking na Brexit. De speciale handelsvoordelen die premier May keer op keer probeert te bedingen zijn onbespreekbaar zolang het Verenigd Koninkrijk de Europese regels niet accepteert. Het is hoog tijd voor een reality check in Londen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt op de toegang tot de interne markt en het VK moet zich blijven houden aan onze hoge standaarden."

Concrete voorstellen

Schaake vindt het onbegrijpelijk dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds geen concrete voorstellen heeft gedaan voor de toekomstige handelsrelatie. De D66'er waarschuwt dat er zo weinig tijd overblijft voor onderhandelingen.

Schaake: "May onderhandelt nu vooral via speeches, maar waar blijven de concrete voorstellen? We horen steeds wat het VK niet wil, maar nu de tijd begint te dringen is het essentieel dat May over de brug komt met een echt voorstel. Bedrijven en ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn.”

Bekijk hier de inbreng van Schaake tijdens het debat vandaag. Morgen stemt het Europees Parlement over de Brexit-resolutie.