Tweede Kamer stemt in met anti-piraterijwet - Main contents
Tweede Kamer stemt in met anti-piraterijwet
De Tweede Kamer heeft dinsdag 13 maart ingestemd met de Wet ter Bescherming Koopvaardij, in de wandelgang ‘anti-piraterijwet'. De maritieme sector reageert zeer verheugd. De wet maakt inzet van bewapende particuliere maritieme beveiliging tegen piraterij aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen mogelijk.
Door de Wet ter Bescherming Koopvaardij van de Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Martijn van Helvert (CDA) kunnen de zeevarenden aan boord van Nederlandse schepen voortaan veilig varen, als in een volgende parlementaire ronde de Eerste Kamer ook akkoord gaat met de wet. De beide indieners zullen daar ook hun wetsvoorstel ‘met veel genoegen' verdedigen, liet Ten Broeke in een kort dankwoord aan de Tweede Kamer weten.
Vóórstemmers zijn VVD, CDA, PVV, CU, SGP, 50+, DENK en FVD. Tegen stemden: D66, GL, SP, PvdA en PvdD.
Spannend
Dankzij de aanvullende steun van SGP, PVV, DENK, 50PLUS en Forum voor Democratie leek de Tweede Kamer al met een nipte meerderheid het wetsvoorstel te gaan steunen. Na de behandeling in januari sloeg de enigszins 50/50-balans in de Kamer verder door na een amendement van Joël Voordewind (CU).
‘Op het moment dat ChristenUnie blijk van mogelijk steun gaf, werd het spannend onder welke voorwaarden dat zou zijn. Maar toen dat over de inzet van audiovisuele middelen bleek te gaan, verdween die spanning als sneeuw voor de zon. We willen juist correct en volgens de regels handelen, dan is het voor de reders geen probleem om transparant te zijn', zegt directeur Annet Koster van redersvereniging KVNR.
Langslepend dossier
De maritieme (bedrijfsleven)organisaties maken zich al meer dan tien jaar hard om een oplossing te vinden voor het probleem dat de beschikbare middelen van het ministerie van Defensie niet altijd toereikend zijn om Nederlandse schepen te beveiligen. De ondersteunende organisaties zijn samen opgetrokken om de zorgen van de sector en families van zeevarenden aan de wal over te brengen op de beleidsmakers.
‘Een wanhoopskreet in Het Financieele Dagblad in 2016 werd met deze wet door VVD en CDA beantwoord. De sector is deze partijen daarom zeer erkentelijk voor dit belangrijke initiatief', zegt Annet Koster.
Klik hier voor het volledige artikel van Schuttevaer.