Europees Parlement wil sancties Rusland en Iran om geweld in Oost-Ghouta

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, March 15 2018, 3:04.

Het Europees Parlement heeft zojuist opgeroepen tot sancties tegen Rusland en Iran. De oproep is onderdeel van een resolutie over de crisis in Syrië. D66-Europarlementariër Marietje Schaake, die namens de liberalen de sancties bedong, wil dat Europa alles doet om een einde te maken aan de oorlog.

Schaake: “Na zeven jaar bloedvergieten is er nog steeds geen einde in zicht. Met behulp van zowel Rusland als Iran gaat Assad door met het meedogenloos bombarderen van kinderen, ziekenhuizen en reddingswerkers. In Oost-Ghouta voltrekt zich voor onze ogen een ongekende ramp.”

“Na elf veto’s stemde Rusland onlangs eindelijk in met een VN-resolutie voor een staakt-het-vuren in Syrië. Inmiddels heeft Poetin die wapenstilstand allang weer geschonden. De aanvallen op Oost-Goutha gaan gewoon door. Europa kan niet anders dan gerichte sancties opleggen aan deze bondgenoten van Assad.”

Strenge sancties

De Europese Unie stelde al in 2011 sancties in tegen Syrië. Onder die maatregelen mogen Assad en zijn handlangers niet naar Europa reizen en worden hun tegoeden bevroren. Schaake is bezorgd dat niet alle lidstaten zich aan deze afspraken lijken te houden.

“Onlangs bleek dat een hoge functionaris van Assad, die op de Europese sanctielijst staat, op uitnodiging van Italië in Rome was. Dit ondermijnt niet alleen het effect van de ingestelde sancties, maar ook de geloofwaardigheid van de EU. EU-buitenlandchef Federica Mogherini moet deze zaak tot op de bodem laten uitzoeken en Italië keihard veroordelen", aldus Schaake.

Kijk hier de inbreng terug van Schaake tijdens het debat in het Europees Parlement afgelopen dinsdag.