Winsten belasten daar waar ze gemaakt worden, zegt EP

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Thursday, March 15 2018, 3:49.

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een gemeenschappelijke grondslag voor winstbelasting. Dat betekent dat alle bedrijven, ook rijke techreuzen als Facebook, Google en Amazon, hun belasting betalen in het land waar ze hun winsten maken. Nu ontlopen vooral die bedrijven miljarden aan belastingen door hun winsten door te schuiven naar het land met het laagste belastingtarief.

Het Europees Parlement heeft - op voorstel van PvdA-Europarlementariër Paul Tang - in grote meerderheid gekozen voor een nieuwe standaard voor winstbelasting in Europa, die dat geschuif met winsten onmogelijk maakt. Winstbelasting wordt nu nationaal geheven en bedrijven profiteren volop van verschillen in belastingregimes binnen Europa. Dankzij globalisering en digitalisering kunnen grote ondernemingen met chirurgische precisie de meest gunstige belastingstrategie plannen.

Paul Tang: “Met dit voorstel is dat geschuif met winsten afgelopen. Techreuzen als Facebook, Google, Amazon en Booking.com gaan de gevolgen van deze nieuwe regels goed voelen. Als bijvoorbeeld Google winst maakt in Nederland, dan zullen ze ook daar belasting moeten betalen. Nu wordt die winst doorgeschoven naar een land met een lager tarief. EU-landen lopen zo miljarden mis.”

Het voorstel werd in het Europees Parlement gesteund met 451 stemmen voor en 141 tegen. Nu moeten de EU-landen zich uitspreken over deze nieuwe belastingregels.

Tang: “Een internationale standaard is nodig, en uit Trumps Amerika kunnen we die op dit moment niet verwachten. We zien dat steeds meer landen dit begrijpen. Frankrijk en Duitsland werken aan een gezamenlijk voorstel voor winstbelasting, en de Europese Commissie werkt aan voorstellen om techreuzen te belasten.”