Reactie Schaake (D66) op uitblijven Europese sancties Iran

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, March 19 2018, 2:52.

De Europese Ministers van Buitenlandse Zaken besloten zojuist vier personen toe te voegen aan de Europese sanctielijst in reactie op het geweld in Syrië. Schaake vindt het een gemiste kans dat daarnaast niet werd besloten echte sancties op te leggen aan Rusland en Iran. Op initiatief van Schaake riep het Europees Parlement daartoe vorige week al op.

Schaake: “Rusland en Iran houden Assad en zijn regime in het zadel. Met hun militaire en politieke steun dragen zij bij aan het bombarderen van ziekenhuizen, kinderen en hulpkonvooien. Het is daarom onbegrijpelijk dat Europa, zelfs na de humanitaire ramp in Oost-Ghouta, nog steeds aarzelt om sancties aan deze bondgenoten van Assad op te leggen.”

Nucleaire deal

Schaake benadrukt dat sancties tegen Rusland en Iran hard nodig zijn, maar dat die beslissing volledig los moet staan van de druk van Trump. Hij dreigde onlangs de nucleaire deal met Iran op te zeggen als Europa niet voor 12 mei met hervormingen komt.

Schaake: “Sancties tegen Rusland en Iran hebben maar één doel: het geweld in Syrië zo snel mogelijk stoppen. Als de sancties worden verbonden aan de dreigementen van Trump ondermijnt dat de geloofwaardigheid van de sancties én van Europa. Daar heeft uiteindelijk alleen het regime in Tehran baat bij.”

“De nucleaire deal met Iran is een zeldzaam diplomatiek succes. In plaats van de deal open te breken zoals Trump wil, moet Europa haar woord houden, ook zonder blind te zijn voor het destructieve gedrag van Iran, in Syrië en de rest van het Midden-Oosten,” aldus Schaake.