Reactie Schaake (D66/ALDE) op toekomstige handelsrelatie EU-VK

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Friday, March 23 2018, 2:41.

De Europese regeringsleiders namen zojuist richtsnoeren aan voor de toekomstige handelsafspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij met de stap maar waarschuwt dat er nog veel werk aan de winkel is om tot een goede handelsafspraak te komen.

Schaake: "We hebben nog 21 maanden om de grote lijnen van een akkoord uit te zetten. Om grote chaos op 21 januari 2021 te voorkomen moet premier May zo snel mogelijk met concrete voorstellen komen. Haar pogingen om aparte afspraken voor toegang tot de Europese markt en onze hoge Europese standaarden te bedingen, zijn bij voorbaat al onrealistisch. Hierop maakt Europa geen uitzonderingen."

“Onderhandelingen voor een handelsovereenkomst zijn zeer complex en al helemaal in de unieke situatie waarin een lidstaat uit de unie treedt. Zelfs met de liberale regering van Trudeau duurde het zeven jaar om tot een akkoord te komen. De tijd dringt. Bedrijven en ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn," aldus Schaake.