Staat van de Europese Unie en het Werkprogramma van de Europese Commissie 2018

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, March 26 2018, 15:02.

Op maandag 26 maart 2018 hield de commissie voor Europese Zaken in de plenaire zaal een notaoverleg over de Staat van de Europese Unie en het Werkprogramma van de Europese Commissie 2018. Tijdens dit overleg ging het onder andere om een terugblik op ontwikkelingen in de Europese Unie en een vooruitblik naar het komende jaar. Namens het kabinet waren minister-president Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken aanwezig. Bijzonder aan dit debat is dat ook Nederlandse leden van het Europees Parlement het woord voerden.

U kunt hier alle stukken en de sprekerslijst doornemen. Zodra het woordelijk verslag van deze vergadering klaar is, kunt u dit ook via deze link lezen.

Foto: met collega-MEP Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en onze gastheren Anne Mulder (VVD) en Kees Verhoeven (D66) MP’s in de Tweede Kamer voor een debat over de Staat van de Europese Unie

WERKPROGRAMMA 2018

Het werkprogramma van de Europese Commissie is eind oktober 2017 uitgekomen. In het werkprogramma staan initiatieven die de Commissie het komende jaar van belang vindt en welke nieuwe voorstellen er uit zullen komen. Naar aanleiding van het werkprogramma komt het kabinet met een appreciatie, een reactie op de plannen, die samen met de Staat van de Europese Unie wordt aangeboden.

DE STAAT VAN DE EUROPESE UNIE 2018

Het kabinet wil dat Nederland een betrouwbare internationale partner blijft en is voorstander van een slagvaardiger Europese Unie. Nederland is internationaal georiënteerd. Internationale handel levert veel banen op. Als lid van de Europese Unie kan ons land profiteren van kansen en beschermd worden tegen bedreigingen. De Europese Unie is essentieel voor het behoud en de versterking van de welvaart in Nederland, aldus het kabinet.

Enkele onderwerpen die in de Staat van de Europese Unie 2018 aan bod komen zullen behandeld worden tijdens het overleg. Zo zal Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, een belangrijk onderwerp zijn. Landen in de Westelijke Balkan zoals Servië, en Albanië willen juist graag lid worden van de EU, maar de stabiliteit in die landen staat ter discussie. In mei 2018 komt de Europese Commissie met het voorstel voor het Meerjarig Financieel Kader (MFK) 2021-2027. Deze meerjarige EU-begroting wordt besproken omdat het kabinet het MFK graag hervormt ziet.

HET ADVIES 'DE WIL VAN HET VOLK?'

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) adviseert de Nederlandse Regering en de Eerste en Tweede Kamer over buitenlands beleid. De AIV bracht vorig jaar het advies ‘De wil van het volk? Erosie van de democratische rechtsstaat in Europa’ uit. Hierin schrijft de AIV dat steeds meer Europeanen het gevoel hebben dat ze de greep op hun leefomgeving verliezen en dat ze in de steek worden gelaten door de overheid. De regering heeft een reactie geschreven op het advies. Beide zullen worden besproken tijdens het notaoverleg.

EUROPARLEMENTARIËRS VOEREN HET WOORD IN DE KAMER

Het debat met minister Blok en premier Rutte was in de plenaire zaal. De deelnemende Nederlandse leden van het Europees Parlement zaten op de stoelen van hun partijgenoten in de Tweede Kamer. De Europarlementariërs hadden tijdens het debat veel minder rechten dan Kamerleden. Ze mochten wel het woord voeren, maar mochten de leden van de Tweede Kamer, het kabinet en elkaar niet interrumperen. Ook konden ze geen moties indienen of moties van Tweede Kamerleden ondertekenen.