Werken over de grens moet geen problemen opleveren

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, April 10 2018, 2:51.

Wanneer je woont in de grensstreek kan het maar zo zijn dat je in een ander land werkt dan waar je woont. Dan kan het niet zo zijn dat beide landen over hetzelfde inkomen belasting heffen. Om dat te voorkomen hebben Nederland en Duitsland onderling afspraken gemaakt. Nu lijkt alleen toch dat bedrijven en Nederlanders die over de grens in Duitsland werken klem zitten tussen de Nederlandse en Duitse belastingdienst, omdat de regels bijvoorbeeld verschillen geïnterpreteerd worden of omdat de regels nog lang niet altijd bij iedereen bekend zijn. Daarom heb ik opheldering gevraagd samen met collega Jan Middendorp.

Schriftelijke vragen van de leden Lodders en Middendorp (beide VVD) aan de staatssecretarissen van Financiën en Binnenlandse Zaken over het bericht ‘Grenswerkers klem tussen Nederlandse en Duitse belastingdienst’

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel ‘Grenswerkers klem tussen Nederlandse en Duitse belastingdienst’ uit de Gelderlander van 9 april?
  • 2. 
    Klopt het dat er steeds meer mensen in de problemen komen door verschillende interpretatie van de belastingregels? Kunnen de cijfers rond he ‘toenemend aantal probleemgevallen’ gegeven worden, zoals beschreven door de Nederlandse consul in Kleef?
  • 3. 
    Klopt de beschreven situatie waarbij ondernemers en inwoners van de grensstreken te weinig op de hoogte zijn van de afspraken in het belastingverdrag en daardoor in de knel komen? Wat wordt er gedaan om deze onwetendheid te voorkomen?
  • 4. 
    Op welke manier zijn ondernemers (met name in de grensstreek) geïnformeerd over de wijzigingen in het belastingverdrag uit 2016?
  • 5. 
    Kloppen de door ons ontvangen signalen dat er capaciteitsproblemen bij de belastingdienst zijn rond Nederlandse-Duitse belastingplichtigen? Klopt het dat sommigen van hen al enkele jaren wachten op een belastingteruggave? Wat wordt er aan gedaan op dit op te lossen?
  • 6. 
    Zijn ook bij u gevallen bekend waar ‘mensen meer belasting betalen dan zij inkomen hebben’? Om wat voor gevallen gaat dit? Vindt u een dergelijke belasting disproportioneel?
  • 7. 
    Is het u bekend dat er een verschil van interpretatie bestaat tussen Duitsland en Nederland over de volledige beloning van de bestuurder (DGA) waarbij Duitsland voor de volledige beloning de nieuwe belastingafspraken laat gelden terwijl Nederland het ‘voor zover principe’ hanteert waarbij voor de werkzaamheden als (formeel) bestuurder de nieuwe wetgeving geldt en voor zover de beloning voortvloeit uit andere werkzaamheden (zoals financieel manager of technicus) de normale werknemersregeling geldt? Zo ja, wat vindt u hiervan? Leidt dit in uw optiek tot problemen en zo ja; hoe moeten die opgelost worden?
  • 8. 
    Is het u bekend dat dit verschil van interpretatie op kan lopen tot enkele duizenden euro’s dubbele belasting? Zo ja, wat vindt u hiervan?
  • 9. 
    Bent u bereid om met Duitsland in overleg te treden en te komen tot een nadere verduidelijking en deze ook te communiceren?
  • 10. 
    Kunt u op de volgende casus reageren: Een Nederlands bouwbedrijf start een bouwproject in Duitsland. Dit project zou een doorlooptijd van 9 maanden kennen. Maar door onvoorziene omstandigheden (vorst) loopt het project uit tot ruim 12 maanden. In de oorspronkelijke planning zou het bedrijf in Nederland loonbelastingplichtig zijn. Het bedrijf heeft loonbelasting afgedragen. Met de uitloop van de duur van het project tot meer dan 12 maanden is het bedrijf vanaf dag 1 belastingplichtig in Duitsland. En bedrijf betaald op dat moment dubbel belasting wat een forse aanslag op de liquiditeit kan zijn.
  • 11. 
    Wat vindt u van deze casus en hoe gaat u er voor zorgen dat liquiditeitsproblemen voorkomen kunnen worden? Hoe gaat u in dit geval om met boete en rente?
  • 12. 
    Welke stappen worden er in algemene zin gezet om het ondernemen voor deze ondernemers te vergemakkelijken? Zijn er aanvullende maatregelen nodig?
  • 13. 
    Het aantal Nederlanders dat in Duitsland werkt stijgt, hoe wordt er bij de belastingdienst gewerkt aan slagkracht om vragen van het groeiend aantal mensen dat over de grens werkt en te maken krijgt met vaak complexe materie te behandelen?
  • 14. 
    Welke inspanningen wordt er op Binnenlandse Zaken gepleegd om het nieuwe belastingverdrag met Duitsland en de implicaties voor mensen die over de grens werken beter bekend te maken en problemen te voorkomen? Is er contact tussen Binnenlandse Zaken en Financien over deze problematiek? Zo nee, waarom niet?

https://www.gelderlander.nl/regio/grenswerker-klem-tussen-duitse-en-nederlandse-belastingdienst~a122f108/