Schaake (D66): verkiezingen Azerbeidzjan schijnvertoning

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, April 11 2018, 2:38.

Zojuist werden de eerste exitpolls van de presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan bekend gemaakt. Ilham Aliyev werd volgens die peiling met ruim 82% van de stemmen gekozen voor een vierde termijn. Internationale verkiezingswaarnemers van de OVSE uitten eerder al hun zorgen. D66-Europarlementariër Marietje Schaake spreekt van een schijnvertoning.

“De uitslag van vandaag was praktisch al in beton gegoten. Politici en journalisten worden aan de lopende band geïntimideerd en gevangengezet en nieuwszenders en websites geblokkeerd. De zeven andere kandidaten die aan de verkiezingen deelnamen, voerden openlijk campagne voor Aliyev. Een grote schijnvertoning.”

Schaake vervolgt: “In 2009 werd de grondwet aangepast waardoor het aantal ambtstermijnen voor een president onbeperkt wordt. Dat maakte Aliyv president voor het leven. Daarna werd de lengte van het ambtstermijn verlengd van vijf naar zeven jaar. Als klap op de vuurpijl benoemde Aliyev zijn vrouw vorig jaar als vicepresident. Een aanfluiting voor de democratie.”

EU-onderhandelingen opschorten

De Europese Unie en Azerbeidzjan onderhandelen sinds vorig jaar over een nieuw samenwerkingsverdrag. Schaake vindt dat deze onderhandelingen alleen voortgezet mogen gaan als mensenrechten en rechtsstatelijkheid worden gerespecteerd en de politieke omstandigheden in Azerbeidzjan verbeteren.

Schaake: "De onderhandelingen met Azerbeidzjan moeten worden opgeschort. Alleen zo kunnen we duidelijke consequenties verbinden aan de acties van Aliyev. Het is ondenkbaar dat met dit regime een strategische overeenkomst wordt gesloten. Opschorting is ook direct een duidelijk signaal dat mensenrechten voor Europa bovenaan staan."