Geen overhaaste aanpassingen van het geurbeleid veehouderijen

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, April 13 2018, 3:00.

Iedereen wil graag een schone lucht. Luchtwassers op een stal helpen daar bijvoorbeeld bij, omdat het de lucht zuivert die de stallen verlaat. Daardoor vermindert onder meer de uitstoot van geur. Op basis van een onderzoek naar de rendementen van luchtwassers wil de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wijzigingen doorvoeren in het geurbeleid voor veehouderijen. Maar dat onderzoek rammelt aan alle kanten. Zo is het aantal bedrijven dat onderzocht is wel erg klein om op basis daarvan conclusies te trekken. En het is ook gek dat dezelfde luchtwassers in Duitsland en Nederland toch hele andere rendementen halen. Er is op dit moment nog onvoldoende duidelijk waar het verschil in metingen vandaan komt, terwijl aanpassingen van het beleid enorme consequenties kan hebben voor veehouderijen. Daarom heb ik samen met collega Erik Ziengs schriftelijke vragen gesteld aan de beide bewindspersonen. Wat de VVD betreft moeten de zaken eerst maar eens goed worden uitgezocht alvorens er allerlei wet- en regelgeving wordt aangepast.

Vragen van de leden Ziengs en Lodders (beiden VVD) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat en de Minister van Landbouw en Natuur over haar brief Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen (28 973).

  • 1. 
    Kan de Staatssecretaris aangeven of er verschillende enkelvoudige en combi luchtwassers worden gebruikt in Nederland dan in Duitsland? Zo ja, hoe is de verdeling per luchtwasser en per provincie?
  • 2. 
    Kan de Staatssecretaris aangeven of er verschillende normen gelden voor luchtwassers in Nederland en Duitsland, en zo ja, kunt u motiveren waarom deze in stand gehouden worden?
  • 3. 
    Zouden dezelfde luchtwassers in de Europese Unie niet aan dezelfde normen moeten voldoen? Zo nee, waarom niet? En kunt u dan ook ingaan op de effecten in met name de grensregio’s bij het gebruik van dezelfde luchtwassers maar andere milieunormen? En kunt u aangeven wat de effecten op natuur en milieu zijn?
  • 4. 
    Kunnen de bewindspersonen aangeven hoe het komt dat er grote verschillen zitten tussen metingen gedaan door Nederlandse en Duitse laboratoria terwijl beide metingen op basis van de Europese norm voor geurmeting hebben plaatsgevonden?
  • 5. 
    Waarom zijn de verschillende metingen onderling niet te vergelijken? Kunt u de punten opsommen waarop de vergelijking niet te maken is? Zo nee, waarom niet?
  • 6. 
    Bent u bekend met het feit dat Nederlandse leveranciers dezelfde combiluchtwassers in Duitsland en in Nederland hebben draaien, dat de luchtwassers in Duitsland jaarlijks gecontroleerd worden en geen rendementsproblemen zijn vastgesteld? Waarom haalt eenzelfde wasser in Duitsland wel het juiste rendement?
  • 7. 
    Waarom loopt de staatssecretaris vooruit met het aanpassen van de normen terwijl niet duidelijk is waar verschil metingen vandaan komt? Kunt u een uitgebreide toelichting hierop geven?

8.