Reactie Schaake (D66) op voortgangsrapport Turkije

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, April 17 2018, 2:42.

De Europese Commissie publiceerde zojuist de jaarlijkse voortgangsrapporten. Terwijl landen als Macedonië en Albanië positieve stappen zetten, verslechteren de toetredingsonderhandelingen met Turkije onder president Erdogan juist. D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert:

"Wat een voortgangsrapport had moeten zijn, is vooral een schrijnend verslag van achteruitgang geworden. Onder Erdogan drijft Turkije steeds verder af van alles waar Europa voor staat. Vorige maand herhaalde hij nog dat EU-lidmaatschap zijn 'strategische doelstelling' is. Ondertussen treedt hij fundamentele waarden als mensenrechten, persvrijheid en juridische onafhankelijkheid met voeten. Een heldere boodschap is daarom broodnodig: met zijn dictatoriale koers slaat Erdogan de deur naar Europa voor de Turkse bevolking dicht."

Vluchtelingendeal

De Europese Commissie uit stevige kritiek op de Turkse rechtsstaat. Toch wordt de samenwerking met Erdogan op het gebied van migratie uitdrukkelijk geprezen. Een verkeerd en onduidelijk signaal volgens Schaake. De Europese Commissie laat zich op deze manier gijzelen door de afspraken over Syrische vluchtelingen.

"De vluchtelingendeal geeft Erdogan haast vrij spel. Onlangs werd duidelijk dat het Turkse leger niet alleen Syrische vluchtelingen terug de grens over zet, maar hen ook onder vuur neemt vanuit door Europa gesponsorde Cobra-voertuigen. Een onderzoek naar onze financiële rol in deze situatie mag niet langer wachten. Als dit soort gedrag niet keihard wordt veroordeeld, dreigt Europa zichzelf ongeloofwaardig te maken."