EU-Parlement luidt noodklok over afname vaccinatie - Main contents
Al jaren daalt de vaccinatiegraad in de Europese Unie. Het Europees Parlement luidt donderdag de noodklok. De Europese Commissie en lidstaten moeten met een Europees actieplan voor verhoging van de vaccinatiegraad komen. Tussen 2008 en 2015 werden meer dan tweehonderdduizend Europeanen ernstig ziek door terughoudendheid tegenover vaccinatie bij burgers en gebrekkige inenting. In meerdere Europese lidstaten zijn zelfs opnieuw doden door mazelen te betreuren. Het RIVM moest in 2017 zelfs voor een mazelenuitbraak waarschuwen.
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, woordvoerder volksgezondheid, acht de situatie volledig onaanvaardbaar. “Met alle respect voor de principes van gewetensvrijheid en onaantastbaarheid van het menselijk lichaam is nu actie geboden. Dat in Europa opnieuw kinderen en zelfs volwassenen overlijden door mazelen is niet meer van deze tijd en volledig onnodig.”
Volgens de CDA-woordvoerder volksgezondheid zijn de oorzaken van de teruglopende vaccinatiegraad in de Europese Unie en ook in Nederland velerlei. “Meer voorlichting en meer transparantie over onderzoeken zijn echt nodig om de misvattingen en spookverhalen bij ouders en patiënten over bepaalde vaccins weg te nemen, maar tegelijk is aanpak van de enorme kostenstijging van vaccins nodig. Sinds 2001 is volledige inenting van een kind wel 68 keer duurder geworden.” Volgens Schreijer-Pierik kan dit met name in armere EU-lidstaten tot afname van vaccinatie hebben geleid. “Hier zie ik een rol voor beleidsmakers in de Europese lidstaten, maar ook voor vaccinproducenten zelf. Net zoals bij medicijnprijzen kan deze prijsstijging niet alleen verklaard worden door innovatie- en onderzoekskosten.”
Op voorstel van Schreijer-Pierik eist het Parlement van lidstaten dat zij de vluchtelingenstroom die Europa binnenkomt zorgvuldig screenen op ziekten en dat migranten in de eerste opvangcentra worden gevaccineerd. “Er zijn in vluchtelingenopvangcentra nu al uitbraken die gemakkelijk kunnen worden voorkomen. Bovendien moeten we voorkomen dat oude ziekten die we in Europa succesvol hebben uitgeroeid, zoals polio, via migratie onverhoopt tot nieuwe epidemieën leiden.”
De strijd gaat niet alleen over virussen, maar over meervoudige antibioticaresistentie van bacteriën in de veterinaire en humane medische sector, benadrukt Schreijer-Pierik. “Vaccins zijn in de One Health-aanpak van antimicrobiële resistentie onmisbaar.”
Omdat de humane en diergezondheid nauw verweven zijn, wijst het Europees Parlement op voorstel van Schreijer-Pierik de Commissie en lidstaten nu ook op het belang van preventieve vaccinatie van landbouw- en huisdieren, onder andere tegen Q-koorts. “De Europese Unie moet met een uniforme Europese regeling voor vaccinatie bij dierziekte-uitbraken komen, maar ook – net zoals bij ouders – misvattingen over diervaccinatie in de afzetketen voor dierlijke producten wegnemen. Door deze misvattingen lijden dierhouders die hun dieren vaccineren bij de verkoop van vlees, zuivel en andere producten onnodig grote financiële verliezen, die onterecht als ondernemersrisico worden beschouwd”, benadrukt Schreijer-Pierik.