Paul Tang (PvdA): Banken moeten duurzaam investeren

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Tuesday, April 24 2018, 3:14.

Het Europees Parlement roept banken en andere financiële instellingen op om duurzamer te investeren. Het is voor het eerst dat de economiecommissie een rapport wijdt aan verduurzaming van het financiële stelsel.

“Als we serieus zijn over de klimaatafspraken van Parijs komen de aanbevelingen in dit rapport geen minuut te vroeg. Er zijn veel meer investeringen nodig om duurzame ontwikkelingen en uitvindingen te stimuleren”, zegt Paul Tang, die over dit rapport heeft onderhandeld.

Er ligt een grote opdracht voor ons: geld moet werken in dienst van een schonere en eerlijkere samenleving. Financiële instellingen hebben nog steeds miljarden euro´s uitstaan in grijze sectoren, zoals fossiele energie. Tegelijkertijd, zoals dit rapport stelt, is jaarlijks minstens 180 miljard euro nodig voor verduurzaming van onze infrastructuur.”

“We hebben in het Europees Parlement vaak over de lessen van de crisis van 2008, en dat is terecht. Maar tegelijk moeten we het financiële stelsel en de samenleving beschermen tegen nieuwe kwetsbaarheden, zoals het feit dat vervuilende activa de komende jaren snel minder waard worden. Daar moeten banken, verzekeraars en pensioenfondsen zich nu al op voorbereiden.”