CDA: strijd tegen desinformatie vergt gebalanceerde aanpak

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, April 26 2018, 15:41.

Vandaag heeft de Commissie voorstellen gepresenteerd over het aanpakken van desinformatie en de verspreiding ervan. CDA-delegatieleider Esther de Lange: “De tijden zijn veranderd, daar moet je je ogen niet voor sluiten. Voor nieuwsvergaring hebben de krant en het acht-uur-journaal vaak plaats moeten maken voor Facebook of Twitter, waar de inhoud van berichten wordt bepaald door algoritmes en wordt aangejaagd door netwerken van geautomatiseerde accounts. De invloed van nieuwe technologie wordt nog altijd onderschat. Het onderscheid tussen feiten en bewuste desinformatie is soms echt heel moeilijk te maken. Ik ben het dus eens met de Europese Commissie dat niets doen geen optie is.”

De Commissie stelt onder andere voor meer zicht te krijgen op de algoritmes die gebruikt worden door sociale media. De Lange: “Dit is hard nodig omdat algoritmes keuzes maken die niet altijd duidelijk zijn. Het gaat er dus om dat we beter weten waar nieuws vandaan komt, of ervoor betaald is en door wie, en of er bots zijn gebruikt om de berichten te verspreiden. Het CDA heeft echter wel problemen met het grootschalige fact-checking op EU niveau van onze nationale pers. Dat moeten we echt aan de nationale media en het maatschappelijk middenveld overlaten. Op dit onderdeel zijn wij dus kritisch over het Commissievoorstel. Overkill is wat dat betreft net zo gevaarlijk als niets doen.”

Het omgaan met desinformatie is wat het CDA betreft een brede maatschappelijke uitdaging. “Het zou bijvoorbeeld niet gek zijn als Nederlandse kinderen van jongs af aan les krijgen over bronbeoordeling en het omgaan met nieuws op het internet,” aldus Esther de Lange.