Waarom ik voorstander ben van een belasting op plastic voor producenten - Main contents
Plastic. Iedereen praat erover, ook hier in Brussel. Volgende week komt de Europese Commissie met wetsvoorstellen die echt iets aan ons plasticprobleem moeten doen. Om die plannen een steun in de rug te geven, leg ik uit waarom ik voor een Europese belasting op plastic ben. En waarom jij dat ook zou moeten zijn, als je echt iets aan ons plasticprobleem wilt doen.
Plastic is slecht voor ons milieu en ons klimaat. In onze zeeën drijft een enorme plastic soep en veel plastic wordt verbrand waardoor CO2 vrijkomt. Ook de verpakkingsindustrie weet dat, maar toch produceren ze steeds meer plastic, vaak voor maar eenmalig gebruik. Volgens schattingen verdubbelt de komende twintig jaar de productie - als we niks doen. Vrijblijvende afspraken hebben onvoldoende effect gehad, daarom is het tijd voor echte plastic-wetgeving.
Een plasticbelasting pakt het probleem bij de bron aan: de producenten.
Voor het gebruik van plastic moeten producenten een belasting gaan betalen. Producenten die niet innoveren, zullen dan merken dat hun producten duurder worden. Het is dus voor hen een stimulans om goed te zoeken naar alternatieven. Zeker als het gaat om plastic voor eenmalig gebruik, zoals verpakkingen. En waarom moeten bananen eigenlijk in plastic verpakt worden? Of moeten mandarijnen in zo’n plastic netje?
Duurzame alternatieven
De opbrengst van deze plasticbelasting moeten we vervolgens inzetten voor onderzoek naar duurzame alternatieven voor plastic en voor veel meer hergebruik van bestaand plastic. Zo maken we het steeds makkelijker voor bedrijven om de overstap te maken. De overheid, zowel landelijk als Europees, moet daar een ondersteunende rol in spelen.
Lobbyisten proberen ons bang te maken dat producenten de belasting gaan doorberekenen naar de consumenten, naar jou en mij. Ik ben daar minder bang voor. Grote bedrijven hebben nu hun mond vol over hoe belangrijk ze de bescherming van ons klimaat en milieu vinden. Ze steunen allerhande initiatieven. Nu krijgen ze de kans om te laten zien wat hun woorden waard zijn. Voor hen is het een bonus: hun producten worden goedkoper in de winkel. En dat is een enorm voordeel in de winkel, zeker bij ons Nederlanders.
Moet die belasting dan Europees? Ja. Kijk maar eens om je heen in de supermarkt: zoveel producten worden buiten Nederland geproduceerd en verpakt. Als producenten ze probleemloos dagelijks over de grens kunnen transporteren, dan werkt de plasticbelasting alleen als we die samen, tegelijkertijd, in heel Europa afspreken.
Daarom pleit ik voor een Europese belasting op plastic.
En jij kan helpen door te laten weten dat je ons steunt. Met hoe meer mensen we zijn, hoe meer druk we kunnen uitoefenen op andere Europese en Nederlandse politici dat er echt iets moet gebeuren.
Zo dwingen we de producenten met met z’n allen om overbodig plasticgebruik uit te bannen.