Nogmaals vragen over de voorgenomen wijziging in het geurbeleid van veehouderijen - Main contents
Mijn verbazing was groot toen ik zag dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat haar voorgenomen wijzigingen in het geurbeleid van veehouderijen al in consultatie gebracht heeft. Deze wijziging die nu voorligt is echt prematuur. Het onderzoek waarop deze wijziging is gebaseerd rammelt aan alle kanten. Eerder hebben collega Erik Ziengs en ik al opheldering gevraagd over dit onderzoek. Deze vragen zijn nog niet beantwoord en toch besluit de staatssecretaris haar ingeslagen weg te vervolgen. Daarnaast heeft de Kamer nog niet de mogelijkheid gehad om met elkaar van gedachten te wisselen over dit onderzoek in het geplande debat. Dat kan niet zo zijn! Vandaar dat we - nogmaals - de staatssecretaris hierover aan de tand hebben gevoeld. Want als een maatregel zulke verregaande gevolgen heeft, dan mogen we ten minste verwachten dat dit gestoeld is op een duidelijk, evident onderzoek!
Vragen van de leden Ziengs en Lodders (beiden VVD) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat en de Minister van Landbouw en Natuur naar aanleiding van de internetconsultatie Regeling tot wijziging van de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) en de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) [1]
-
1.Is de staatssecretaris bekend met de Regeling tot wijziging van de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) en de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) die sinds 1 mei jl ter consultatie voorligt?
-
2.Kunnen beide bewindspersonen in kaart brengen wat de (financiële) gevolgen zijn voor bijvoorbeeld fabrikanten van luchtwassers en de primaire sector wanneer voorliggende wijziging daadwerkelijk doorgevoerd gaat worden? Graag een uitgebreid overzicht van beide bewindspersonen van de gevolgen voor alle betrokkenen.
-
3.Zijn beide bewindspersonen het met de leden van de VVD-fractie eens dat het rapport ‘Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen’, waarop deze wijziging gebaseerd is, betwistbaar is en dat er nog een heel aantal onduidelijkheden zijn in dit rapport? Zo ja, waarom is er dan toch voor gekozen om op basis van dit rapport nu al de wijziging ter consultatie voor te leggen? Zo nee, kunt u uitgebreid motiveren waarom onderzoek niet onbetwistbaar is? Zowel op deze vraag een uitgebreide toelichting als beantwoording van eerder gestelde vragen.
-
4.Waarom is niet gewacht met het ter consultatie leggen van de Regeling tot wijziging van de Rav en de Rgv nadat eerst de schriftelijke vagen met kenmerk 2018Z06929 beantwoord zijn en nadat het rapport besproken is in het Algemeen Overleg Leefomgeving (d.d. 07/06)?
-
5.Kunnen beide bewindspersonen ingaan op het feit dat Kamervragen (nog) niet beantwoord zijn maar dat wel wordt doorgegaan met de gekozen route en daarmee de sector op achterstand gezet wordt?
-
6.Gezien de verstrekkende gevolgen van deze maatregel, zijn beide bewindspersonen het met de leden van de VVD-fractie eens dat het noodzakelijk is om eerst meer gedegen onderzoek te doen alvorens wordt overgegaan tot het wijzigen van de Regeling? Zo nee, waarom niet?
-
7.Kunt u aangeven onderbouwd met onderzoek welke positieve gevolgen deze aanpassingen van de regeling gaat hebben? Kunt u daarbij de kosten-baten analyse overleggen? Zo nee waarom neemt u dan dit besluit?
-
8.Zijn beide bewindspersonen met de verschillende sectorpartijen in overleg getreden alvorens zij deze wijziging ter consultatie hebben gelegd? Zo ja, met welke partijen hebben zij overleg gevoerd en wat waren de uitkomsten van deze gesprekken?
-
9.Kunnen beide bewindspersonen bevestigen dat voorliggende wijziging van de Rav en Rgv van ingrijpende aard is? Zo ja, zijn de bewindspersonen van plan om de betrokken bedrijven en/of personen tegemoet te komen? En zo ja, hoe wordt deze tegemoetkoming vormgegeven?
-
10.Is de staatssecretaris het met de leden van de VVD-fractie eens dat de Regeling tot wijziging van de Rav en Rgv prematuur is? Op basis van welke informatie is het niet prematuur? Zijn de bewindspersonen bereid om de consultatie van de Regeling in te trekken? Zo nee, waarom niet?
-
11.Zijn de bewindspersonen bereid geen onomkeerbare stappen te nemen voordat de schriftelijke vragen beantwoord zijn, het rapport besproken is met de Kamer, er een inhoudelijk gesprek met de sector heeft plaatsgevonden over het onderzoek, de wijze hoe dit tot stand is gekomen en besproken is welk aanvullend onderzoek nodig is om de juiste informatie op tafel te krijgen?
-
12.Kunt u uitgebreid ingaan op het rapport ‘Ammoniak in Nederland. Een noordoostelijke spelbreker’[2]? Onderschrijft u de conclusies uit het rapport? Zo nee, waarom niet? Bent u het met de leden van de VVD-fractie eens dat het niet zo kan zijn dat het ammoniakbeleid wordt bepaald door een foutief geplaatst meetstation? Kunt u hier ook een vergelijking maken richting het onderzoek ‘Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen’? Graag een uitgebreide toelichting hierop. Kan de staatssecretaris uitsluiten dat in het rapport ‘Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen’ geen foutief geplaatste meetstations invloed gehad hebben op de conclusies van het rapport? Zo nee, waarom niet?
-
13.Kan de staatssecretaris aangeven hoeveel meetpunten er zijn en waar de meetpunten staan waar het rapport ‘Evaluatie geurverwijdering door luchtwassystemen bij stallen’ op gebaseerd is? Kunt u per meetstation de volgende vragen beantwoorden? 1. Aan welke voorwaarden moeten meetstations die bepalen of luchtwassers effectief zijn voldoen? 2. Welke afstand wordt gehanteerd tussen meetstation en bedrijf? 3. Voldoen de meetstations waar dit rapport op gebaseerd is aan deze voorwaarden? 4. Zo nee, waarom worden deze meetstations dan wel gebruikt? Mocht blijken dat meetstations niet aan alle voorwaarden voldoen, kunt u dan aangeven wat dit betekent voor de conclusies uit het rapport?
-
14.Zijn de beide bewindspersonen bereid om deze schriftelijke vragen en schriftelijke vragen met kenmerk 2018Z06929 te beantwoorden voor 1 juni aanstaande?
[1] http://www.internetconsultatie.nl/wijziging_regeling_ammoniak_geurhinder_veehouderij
[2] https://www.v-focus.nl/wp-content/uploads/Ammoniak-in-Nederland-Een-noordoostelijke-spelbreker.pdf