In gesprek met PvdA Terschelling

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, May 23 2018, 4:14.

Een enthousiaste groep PvdA-leden uit Terschelling bezocht de PvdA-fractie in het Europees Parlement. Agnes Jongerius ging met de bewoners van het Waddeneiland in gesprek. Zij maken zich zorgen omdat ieder jaar een groter stuk van Terschelling in zee verdwijnt door klimaatverandering.

Het eiland is bekend van het jaarlijkse Oerolfestival en staat te boek als een jaarlijks toevluchtsoord voor toeristen. Bovendien ligt dit eiland in de Waddenzee, dat met haar modder- en zandplaten behoort tot het grootste getijdengebied ter wereld. Sinds 2009 staat de Waddenzee zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De zee wordt daardoor als nationaal park en natuurreservaat beschermd. Dat is goed voor de internationale bekendheid van Terschelling, maar de rijke natuur van het eiland zelf geniet geen beschermstatus. Dit terwijl het volgens onder meer de Waddenvereniging en het Wereldnatuurfonds dreigt te verdrinken.

“Het KNMI heeft voorspeld dat we door de smeltende Zuidpool een enorme zeespiegelstijging kunnen verwachten, en dat het wad daardoor kopje onder zal gaan”, vertellen de Friezen. Daarbij hebben zoutwinningen en gasboringen in het Waddengebied ervoor gezorgd dat de bodem sneller zakt dan normaal. Wanneer de zandplaten van de Wadden niet meer twee keer per dag droogvallen dan is dat funest voor grote groepen trekvogels die op zoek zijn naar voedsel en voor bepaalde flora en fauna.

De veranderingen hebben daarnaast natuurlijk grote gevolgen voor de eilandbewoners die op Terschelling wonen en werken. Het is hun overtuiging dat Europese samenwerking op het gebied van klimaatverandering noodzakelijk is om dit bijzondere eiland nog van een verdrinkingsnood te redden. We moeten daarom de handen ineen slaan om de klimaatdoelen die in Parijs zijn afgesproken te behalen.

PvdA Terschelling bedankt voor deze inspirerende middag!