Rechten belastingbetalers moeten goed beschermd zijn

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, May 25 2018, 2:56.

Het financieel expertisecentrum Internationaal Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) roept op tot een betere bescherming van belastingbetalers in Nederland. Dat gaf mij reden om de staatssecretaris eens te bevragen over hoe het eigenlijk gesteld is met de rechten van belastingbetalers in Nederland. Welke rechtsbescherming kennen belastingbetalers tegen onrechtmatig inbreuken door bijvoorbeeld de Belastingdienst? En welke stappen wil dit kabinet gaan zetten om de rechtspositie van belastingbetalers te verbeteren? Helemaal omdat, in tegenstelling tot Nederland, een groeiend aantal landen een handvest kent waarin deze rechten staan. Ik heb de staatssecretaris gevraagd waarom Nederland niet zo’n handvest heeft en of de staatssecretaris voornemens is om alsnog zo’n handvest op te stellen. Zie hieronder mijn vragen.

Schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën over het bericht 'Rechtsbescherming belastingbetalers verdient verbetering'.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Rechtsbescherming belastingbetalers verdient verbetering' uit het Financieel Dagblad van 23 mei 2018?*
  • 2. 
    Wat is uw appreciatie van de in het artikel beschreven ‘rechten voor belastingbetalers’?
  • 3. 
    Hoe is het gesteld met de rechten van belastingbetalers in Nederland? Welke rechtsbescherming kennen zij tegen onrechtmatige of disproportionele inbreuken door de belastingdienst, of een andere overheidsinstantie gericht op fiscale zaken?
  • 4. 
    Welke stappen zet het kabinet, hebben voorgaande kabinetten gezet of is het kabinet voornemens te zetten om de bescherming van de rechten van de belastingbetaler te borgen?
  • 5. 
    Hoe scoort Nederland als men de rechten van Nederlandse belastingbetalers toetst aan de rechten zoals beschreven in het in het artikel genoemde ‘General Report on the Protection of Taxpayers’ Rights’?
  • 6. 
    Zijn er bepaalde expliciete of impliciete rechten die belastingbetalers in het buitenland wel hebben en Nederlandse belastingbetalers niet? Zijn er bepaalde expliciete of impliciete rechten die Nederlandse belastingbetalers wel kennen en belastingbetalers in andere landen niet?
  • 7. 
    Waarom kent Nederland geen ‘handvest van de rechten van belastingbetalers’ Ziet het kabinet de toegevoegde waarde hiervan, ook voor de rechtszekerheid van de belastingbetalers? Bent u bereid dit alsnog te laten opstellen?

*Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1254247/rechtsbescherming-belastingbetalers-verdient-verbetering