Het Rijksvastgoedbedrijf moet agrarische gebouwen goed onderhouden

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Monday, May 28 2018, 2:59.

Van verschillende kanten bereikte mij het signaal dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat eigenaar is van een aantal agrarische gebouwen, het onderhoud aan die gebouwen heeft laten verslonzen, of dat het onderhoud soms zelfs helemaal is uitgebleven. Daarom heb ik samen met collega Middendorp de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en de minister van LNV om opheldering gevraagd. Kloppen deze signalen? Want als dat het geval is dan willen wij graag weten om hoe veel panden het gaat en wat de ernst van de situatie is, maar ook of en hoe beide bewindspersonen dit beleid willen aanpassen en hoe zij pachters hiervan voortaan beter op de hoogte willen houden. Want, vindt de VVD, als je dan eenmaal eigenaar van een aantal agrarische gebouwen bent, dan moet je hier goed voor zorgen en mogen pachters op z’n minst verwachten dat hier duidelijk over gecommuniceerd wordt.

Schriftelijke vragen van de leden Middendorp en Lodders (beide VVD) aan de staatssecretaris binnenlandse zaken en de minister van landbouw natuur en voedselkwaliteit

  • 1. 
    Bent u bekend met het beleid van het Rijksvastgoedbedrijf onderhoud agrarische gebouwen?
  • 2. 
    Wat vindt u van het feit dat er situaties zijn waar het onderhoud de afgelopen 10 jaar (vanaf 2008) heel summier heeft plaatsgevonden en dat groot onderhoud is uitgebleven?
  • 3. 
    Bent u op de hoogte van het feit dat als reden wordt aangeven dat er onvoldoende middelen beschikbaar zijn om groot onderhoud uit te voeren? Is er in deze gevallen ook gekeken of groot onderhoud nodig is? Zo ja, op welke richtlijn is dit geconstateerd?
  • 4. 
    Kunt u aangeven hoeveel agrarische gebouwen in eigendom en beheer zijn van het Rijksvastgoedbedrijf (graag een overzicht (bijv in aantallen pachters) per provincie)?
  • 5. 
    Wat is de reden waarom het Rijksvastgoedbedrijf deze agrarische panden niet verkoopt? Kunt u een uitgebreide toelichting geven? Heeft u een (financiële) analyse gemaakt wat de voordelen en nadelen zijn van verkoop van panden versus het in eigendom houden van agrarische panden? Kunt u deze informatie met de Kamer delen?
  • 6. 
    Kunt u uitgebreid omschrijven of het klopt dat er in de Noordoostpolder pachters zijn die de agrarische bedrijfspanden wel kunnen kopen en pachters zijn die de agrarische bedrijfspanden niet kunnen kopen? Klopt het dat er onderscheidt gemaakt wordt in het feit of pachters een of meerdere bedrijven voeren op een erf? Zo ja, wat zijn de beleidsuitgangspunten om dit zo te doen? Zo nee, waar komt deze onduidelijkheid dan vandaan?
  • 7. 
    Bent u het met de leden van de VVD fractie eens dat het Rijksvastgoedbedrijf als een goed ‘huismeester’ voor de gebouwen moeten zorgen en hierover op een duidelijke en eenduidige manier naar alle pachters moet communiceren? Zo ja, op welke manier vindt de communicatie plaats? En zo nee, kunt u dat onderbouwen?
  • 8. 
    Klopt het dat het Rijksvastgoedbedrijf heeft gecommuniceerd naar pachters dat er een inventarisatie zal plaatsvinden wat er aan groot onderhoud moet plaatsvinden en dat er een Europese aanbesteding gaat plaatsvinden voor het groot onderhoud? Wanneer heeft het Rijksvastgoedbedrijf hierover gecommuniceerd met de pachters?
  • 9. 
    Wat is de huidige stand van zaken van de inventarisatie van (groot) onderhoud van de agrarische bedrijfspanden?
  • 10. 
    Aan welke minimale voorwaarden dient een agrarische bedrijfspand naar de mening van het Rijksvastgoedbedrijf te voldoen?
  • 11. 
    Is het u bekend of er belemmeringen worden ervaren in de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven waarbij pachters gebouwen pachten van het Rijksvastgoedbedrijf? Zo ja, welke zijn dat?