Aan de slag met regeldruk en gegevensuitwisseling

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Thursday, May 31 2018, column.

De zorgprofessionals moeten merken dat we maatregelen nemen om bureaucratie en regels te schrappen. Ze moeten voelen dat die regeldruk minder wordt en we moeten weer het vertrouwen teruggeven aan de zorgprofessionals in plaats van opereren vanuit wantrouwen. Daarom heb ik in een Algemeen Overleg benadrukt dat het schrappen van regels geen vrijblijvende exercitie mag worden. Het vraagt ook iets van de politiek bij nieuwe wet- en regelgeving. Want voorkomen is beter dan genezen.

Bijdrage van Aukje de Vries bij het Algemeen Overleg administratieve lasten, regeldruk, governance, gegevensuitwisseling in de zorg, gegevensbescherming, innovatie en verspilling in de zorg.

Kijk hier het debat >>

Administratieve lasten en regeldruk

Minder regeldruk en het schrappen van overbodige of onnodige regels zijn belangrijk voor het werkplezier en voor meer tijd kunnen besteden aan de patiënt. In het Regeerakkoord zijn dan ook schrapsessies opgenomen. Het schrappen van regels is ook al eerder geprobeerd, maar leek gestrand in schoonheid. Nu willen we geen woorden maar daden. Geen vrijblijvendheid. Hoe willen de ministers dat realiseren? Wanneer is deze exercitie geslaagd?

Het schrappen van regels moet wel meetbaar en voelbaar zijn. Bij paramedici en de farmacie zijn bijvoorbeeld al regels geschrapt, maar ze zeggen hier niets van te merken. Hoe kan het dat maatregelen die moeten leiden tot minder regeldruk ertoe kunnen leiden dat professionals juist zelfs meer regeldruk zijn gaan ervaren. Hoe gaan de ministers ervoor zorgen dat het niet verzand? Hoe en door wie worden partijen die niet leveren aangesproken? Wat is er nog aangepast in het programma voor de regeldruk en wat de zorgprofessionals hebben ingediend?

We moeten weer het vertrouwen teruggeven aan de zorgprofessionals en niet opereren vanuit wantrouwen. Dat vraagt wat van de professionals zelf met hun eigen regels, maar ook van de zorgverzekeraars, inspectie en de wetgever. Wat is er gebeurd met de toezegging van de Minister aan de VVD om de accountants te betrekken? Zij kunnen bij de vereenvoudiging van de verantwoording een belangrijke rol spelen.

Het gaat niet alleen om het schrappen van regels, maar ook toekomstige regelgeving moet bijdragen aan minder lasten van de zorg.Het lef en vertrouwen ontbreekt vaak bij de politiek om echt regels te schrappen en minder regels in te voeren, bijvoorbeeld na een incident in een zorginstelling. Het schrappen van bestaande regels is belangrijk, maar ook het niet invoeren van nieuwe regels is belangrijk. Voor de politiek geldt ook dan “boter bij de vis”.

De VVD wil daarbij tevens kijken naar de proportionaliteit van de regelgeving, bijvoorbeeld waar het gaat om kleinere zorg aanbieders. Bij de Wtza (Wet toezicht zorgaanbieders) en Wmcz (Wet medezeggenschap cliënten zorgsector) moeten we het niet alleen bij woorden laten, maar ook daden laten zien. De Tweede Kamer moet ook kritisch naar zichzelf kijken. En gaan partijen als het ministerie van VWS,IGJ, NZa en ZIN dat ook doen bij hun regels?

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming

Als het gaat om de gegevensuitwisseling wil de VVD versnellen. Het gaat hier om patiëntveiligheid, maar ook minder administratieve handelingen, minder regeldruk en tegengaan verspilling in de zorg. Voor de beste behandeling is het belangrijk dat alle medische gegevens op een veilige manier uitgewisseld kunnen worden.

De medische gegevens moeten natuurlijk wel altijd eigendom van de patiënt blijven, en de patiënt moet ook zeggenschap houden of en met wie er gegevens uitgewisseld worden.

MedMij is een goede aanzet, maar de VVD wil sneller en meer. Hoe gaan de ministers daarvoor zorgen? Wat is het eindbeeld? Wanneer wordt dat bereikt? Hoe zorgen we dat alle zorgaanbieders meedoen en ook implementeren? De VVD wil dat allereerst de informatie-uitwisseling in spoedsituaties snel overal in NL beschikbaar is.

Het ministerie van VWS moet meer regie pakken, bijvoorbeeld door meer sturing op dat richtlijnen en zorgstandaarden altijd afspraken over gegevensuitwisseling bevatten of eventueel wetgeving als drukmiddel achter de hand als het niet goed van de grond komt. Hoe gaan de ministers daarvoor zorgen?

Niet alleen de gegevensuitwisseling met de patiënt is nodig, maar ook gegevensuitwisseling tussen professionals. De medewerkers op de spoedeisende hulp of ambulance moeten ook in de gegevens kunnen kijken als de patiënt dat toestaat. De Hoe gaat daarom de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) straks uitgerold worden? Is de patiënt bereid daarvoor te betalen? Wat wordt anders het verdienmodel?

Kan de minister ook kijken naar de regiogrenzen in de gegevensuitwisseling en dat oplossen? Dat oplossen is belangrijk voor de patiëntveiligheid.

De VVD maakt zich zorgen over de gevolgen van de AVG (Algemene Verordening Gegevens-bescherming) voor de zorg. Er komen steeds voorbeelden waar het knelt, onlangs nog bij het werkbezoek bij het Center for Human Drugs Research (CHDR) over de bewaartermijn van gegevens. Wat gaan de ministers hieraan doen?

e-Health

Bij de Begroting VWS 2018 heeft de VVD samen met D66 een motie ingediend om goede voorbeelden, en initiatieven op het gebied van innovatie en e-health, te verzamelen, verspreiden en te verankeren. Ik zal vragen naar de uitvoering van deze motie. 2018 moet het jaar worden dat we niet alleen meer pionieren, maar echt, structureel, zorg dichtbij mensen realiseren. In opleidingen moet er ook meer aandacht zijn voor e-health en zorginnovatie, zodat hier in de zorg optimaal gebruik van kan worden gemaakt.