Opheldering over situatie Amerikaanse expats in Nederland - Main contents
De Amerikaanse belastingdienst (IRS) gaat mogelijk expats in het Verenigde Koninkrijk een jaar vrijstellen van de zogenaamde ‘repatriation tax’ als zij minder dan één miljoen belasting betalen. Ik heb aan de staatssecretaris gevraagd of dat ook voor Amerikaanse expats in Nederland geldt. Eerder heb ik al vragen gesteld over belastinghervorming die Trump wil gaan doorvoeren en de negatieve gevolgen hiervan voor Nederlandse ondernemers met een Amerikaans paspoort. In het licht van deze nieuwe berichtgeving ben ik ook wel benieuwd of er ook mogelijkheden bestaan om de negatieve effecten structureel op te lossen en welke stappen het kabinet inmiddels heeft genomen om de negatieve effecten zo veel mogelijk te beperken voor deze groep inwoners.
Vragen van het lid Lodders (VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën over het bericht ‘expat Americans given one-year reprieve on US repatriation tax’[1]
-
1.Bent u bekend met het bericht expat Americans given one-year reprieve on US repatriation tax’ uit de Financial Times?
-
2.Kunt u meer informatie geven over het in het artikel beschreven uitstel van één jaar? Is dit dezelfde heffing als waar eerder vragen over zijn gesteld (2018D18144)?
-
3.Is dit uitstel ook van toepassing op de in Nederland wonende expats, of slechts op de expats in de VK? Indien ja; hoeveel inwoners van Nederland hebben baat bij dit uitstel?
-
4.Zijn inmiddels meer cijfers bekend over hoeveel inwoners van Nederland geraakt worden door deze heffing? Is bekend hoeveel Nederlanders boven het genoemde plafond (van 1 miljoen dollar) vallen en dus alsnog de heffing zullen moet betalen?
-
5.Betekent dit uitstel van één jaar dat er ook mogelijkheden zijn om de negatieve effecten van deze Amerikaanse belastinghervorming structureel op te lossen? Merkt het Kabinet dat de Amerikanen open staan voor een oplossing voor de getroffen groep?
-
6.Kan een update gegeven worden van de stappen die het kabinet genomen heeft om de positie van deze inwoners van Nederland - en de negatieve effecten van de ‘repatriation tax’ op deze groep - sinds de beantwoording van de eerder genoemde Kamervragen.
-
7.Houdt de Nederlandse belastingdienst contact met de mensen die getroffen worden door deze heffing? Wordt het in de FT genoemde uitstel ook gecommuniceerd met deze mensen?
-
8.Kan de staatssecretaris toezeggen de Kamer op de hoogte te houden van de voortgang van dit dossier?
[1] https://www.ft.com/content/d428d4a2-6852-11e8-8cf3-0c230fa67aec