Partneralimentatie: na een scheiding weer je eigen leven vorm geven - Main contents
Als je na een huwelijk besluit uit elkaar te gaan wil je er zeker van zijn dat je allebei zo snel mogelijk weer op eigen benen kunt staan en je eigen leven vorm kunt geven.
Dat wordt belemmerd als één een van de twee partners langdurig financieel afhankelijk blijft van de ander. Het zorgt voor spanningen en leidt soms tot schrijnende situaties. En het belemmert ook de emancipatie van vrouwen.
Onze alimentatie-wetgeving stamt nog uit de tijd dat mannen het geld verdienden en vrouwen thuis voor het huishouden zorgden. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons, hoewel we nog een lange weg te gaan hebben voor mannen en vrouwen financieel even zelfstandig zijn. Om die reden hebben wij bijvoorbeeld ook een wet ingediend om voor vrouwen gelijk loon te garanderen. Desalniettemin hebben steeds meer vrouwen een baan en een eigen inkomen. Dat zorgt ervoor dat ze onafhankelijk zijn en hun eigen keuzes kunnen maken. Het is een van de belangrijkste motors van emancipatie. En dat moet ook terugkomen in onze wetgeving over partneralimentatie.
Onze alimentatie-wetgeving stamt nog uit de tijd dat mannen het geld verdienden en vrouwen thuis voor het huishouden zorgden.
Vandaag dien ik daarom samen met de VVD en D66 een wet in die onze partneralimentatiewetgeving aanpast aan de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Het nieuwe stelsel zorgt ervoor dat ex-partners na een echtscheiding zo snel mogelijk hun eigen leven kunnen oppakken. De duur van de partneralimentatie wordt voortaan niet meer dan de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van 5 jaar.
Vandaag dien ik daarom samen met de VVD en D66 een wet in die onze partneralimentatiewetgeving aanpast aan de gelijkwaardigheid van man en vrouw.
Helaas staan vrouwen vaak nog steeds op een achterstand in onze samenleving. Dat betekent dat er gevallen zijn waar deze regel onrechtvaardig zou uitpakken. In onze initiatiefwet willen we daar rekening mee houden. Een uitzondering wordt gemaakt voor huwelijken langer dan 15 jaar, waarbij de ontvanger van de alimentatie binnen tien jaar voor zijn of haar pensioen zit. In dat geval kan de alimentatie tot 10 jaar duren. Een tweede uitzondering wordt gemaakt voor huwelijken waaruit er kinderen zijn onder de 12 jaar, waarbij de duur van de alimentatie maximaal 12 jaar kan zijn. En er komt een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen en een overgangsrecht.