Zorgen over het sleepvoetverbod

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Sunday, June 10 2018, 2:46.

De minister heeft aangekondigd dat het verbod op het gebruik van de sleepvoetbemester op klei- en veengrond per 1 januari 2019 in werking zal treden en daarover maak ik mij, samen met collega Geurts van het CDA, grote zorgen over. Die zorg ligt met name in het aanbod alternatieve systemen. Want zijn er voldoende alternatieven voor handen en is wel bekend wat voor een effect deze alternatieven hebben op de verschillende grondsoorten? Staan sommige alternatieve systemen niet haaks op het beleid om het scheuren van grasland tegen te gaan? Zie hieronder een aantal kritische vragen, want het sleepvoetverbod moet rekening houden met een goede landbouwpraktijk!

Schriftelijke vragen van de leden Lodders (VVD) en Geurts (CDA) aan de minister van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit over verbod op het gebruik van de sleepvoet (*)

  • 1. 
    Heeft u het in 2016 aangekondigde verbod op het gebruik van de sleepvoet heroverwogen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
  • 2. 
    Bent u zich er van bewust dat met het verbod op het gebruik van de sleepvoetbemester naar alternatieve systemen gezocht moet worden voor het bemesten met drijfmest van grasland op veen- en klei?
  • 3. 
    Welke alternatieven zijn er volgens u?
  • 4. 
    Kunt u toelichten wat de gevolgen van het gebruik van deze alternatieven zijn voor de verschillende grondsoorten?
  • 5. 
    Bent u ermee bekend dat alternatieve vormen van mestaanwending op sommige grondsoorten haaks staat op uw beleid om het scheuren van grasland tegen te gaan?
  • 6. 
    Kunt u aangeven of, en hoe er bij het maken van de afweging van het verbod van de sleepvoetbemester alleen gekeken is naar de effecten met betrekking tot Natura 2000 of ook naar de gevolgen van het gebruik van andere technieken voor bijvoorbeeld de grond en het bodemleven?
  • 7. 
    Waarom kondigt u aan dat als de controleerbaarheid van alternatieve systemen niet geborgd is het verbod toch van kracht wordt? Hoe houdt u rekening met een goede landbouwpraktijk?
  • 8. 
    Wie is verantwoordelijk voor de borging van mogelijke alternatieven en welke rol heeft uw ministerie daarbij?
  • 9. 
    Kunt u aangeven welke voordelen deze nieuwe systemen hebben voor bemesten van bedrijven die de koeien weiden? Kunt u de onderzoeksresultaten daarover naar de Kamer sturen?
  • 10. 
    In uw brief geeft u aan dat voor de sleepvoetbemester met sleepslangsysteem een uitzondering gemaakt wordt. Daar kunnen wij ons in vinden, echter aan deze uitzondering kleven ook nadelen, zo is voor dit systeem veel extra water nodig is en zware machines die soms ook bij natte weersomstandigheden over het land moeten rijden. Welke afwegingen liggen ten grondslag aan deze beslissing ten grondslag en bent u bereid deze onderbouwing met de Kamer te delen? Zo nee, waarom niet?
  • 11. 
    Klopt het dat de eis gesteld wordt aan alternatieven dat de mest na toedienen niet meer zichtbaar mag zijn? Zo ja, wat is hiervan de onderbouwing?

(*) Beschikbaar op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/05/23/kamerbrief-over-inwerkingtreding-sleepvoetverbod-en-alternatieven.