Rode lijn Commissie zo dun als goedkoop garen

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Monday, June 11 2018, 3:42.

De Clean Clothes Campaign (CCC) en de International Trade Union Confederation (ITUC) hebben vandaag een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman over het handelsbeleid van de Europese Commissie. Volgens de organisaties houdt de Commissie in haar handelsbeleid onvoldoende rekening met de mensenrechten in Bangladesh. Ik begrijp het indienen van deze klacht. De Commissie moet namelijk doen wat het met de mond belijdt.

De Europese Unie en Bangladesh hebben een speciale handelsrelatie. Het ontwikkelingsland kan bijna al haar exportproducten zonder barrières afzetten op de Europese markt, via de zogenaamde Everything But Arms- regeling. Als voorwaarden moet Bangladesh de mensenrechten respecteren en bepaalde arbeidsnormen handhaven. Door deze regeling is de Unie uitgegroeid tot de belangrijkste handelspartner. Voornamelijk kleding vindt de weg naar de Europese markt.

Helaas neemt de regering van Bangladesh het niet nauw met het naleven van de voorwaarden. Werknemers die een vakbond willen oprichten worden tegengewerkt, deze bonden worden vaak niet erkend, collectief onderhandelen wordt met enige regelmaat onmogelijk gemaakt en geweld door de overheid tijdens stakingen wordt niet geschuwd. Het land voldoet dus bij lange na niet aan internationale arbeidsverdragen.

De Internationale Arbeidsorganisatie heeft herhaaldelijk onderzocht in hoeverre het land zijn toezeggingen voor verbeteringen nakomt. Echter, arbeidswetgeving wordt niet aangepast en vakbonden worden tot op de dag van vandaag niet erkend. Bovendien gaf de Europese Commissie afgelopen jaar twee deadlines aan Bangladesh om de situatie van werknemers zichtbaar te verbeteren. De deadlines liepen af. Vanuit de Commissie bleef het daarna oorverdovend stil. De rode lijn van de Commissie was daarmee zo dun als goedkoop garen.

Daarom heb ik de Commissie in april per brief opgeroepen om onderzoek te doen of de handelsvoordelen die Bangladesh heeft nog wel legitiem zijn. Met elkaar moeten wij een tijdspad afspreken waarbinnen het land verbeteringen moet laten zien. Helaas wacht het Europees Parlement nog altijd op een antwoord van de Commissie op deze brief. Daar komt de klacht van de CCC en ITUC nog bovenop. Het wordt tijd dat de Commissie de daad bij het woord voegt.