Zuinigheid van Rutte kost duizenden publieke banen - Main contents
Deze week praten de Europese regeringsleiders over de EU-begroting voor de komende zeven jaar. Door gekissebis over centen dreigen stagebegeleiders en jobcoaches in Nederland, die betaald worden met Europees geld, ontslagen te worden, omdat de geldkraan tijdens de onderhandelingen dicht blijft.
Rutte III moet verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat deze publieke banen blijven bestaan. Zij zorgen voor een betere begeleiding van onze jeugd, beter onderwijs en minder schooluitval.
De economische crisis legde pijnlijk bloot hoe mensen langs de rand van de samenleving kunnen komen te staan. Overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties sloegen de handen ineen. Via het Europees Sociaal Fonds (ESF) werd er in 2013 vanuit Brussel 363 miljoen euro beschikbaar gesteld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Rijk en gemeenten legden ruim 140 miljoen euro bij. Vijftigplussers, voortijdige schoolverlaters, vluchtelingen en langdurig werklozen zouden tussen 2014 en 2021 hun plek moeten kunnen vinden op de arbeidsmarkt. De projecten zijn succesvol. In twee jaar tijd namen 94 duizend mensen deel aan een door het ESF gefinancierd project. Kinderen worden beter begeleid en het aantal voortijdig schoolverlaters is gedaald. Nu het Europese geld op is wil Nederland niet meer investeren in deze mensen en de bestaande projecten tijdelijk niet verder ondersteunen. Dat is zonde!
Dit kabinet moet de Europese middelen voor de toekomst veilig stellen en de projecten voorlopig zelf financieren, totdat de EU-begrotingsonderhandelingen zijn afgerond.
De regering heeft er namelijk voor gekozen om zoveel mogelijk geld voor deze projecten zo snel mogelijk toe te kennen. Nu dreigen alle projecten stopgezet te worden zonder dat Rutte III haar nekt uitsteekt om ervoor te zorgen dat deze mensen aan de slag kunnen blijven of op het goede spoor worden gezet. Ondanks dat de Nederlandse economie draait profiteert niet iedereen hiervan. Vluchtelingen komen nauwelijks aan het werk en het is voor werkloze vijftigplussers nog altijd lastiger om aan een baan te komen dan voor andere leeftijdsgroepen. Het voortzetten van deze programma’s is dan ook broodnodig.
Helaas gedraagt de Nederlandse regering zich als een havik waardoor de EU-begrotingsonderhandelingen muurvast zitten. Nieuwe financiële middelen vanuit Brussel voor deze programma’s staan daardoor in de ijskast en duizenden mensen die belangrijk maatschappelijk werk doen worden hierdoor op straat gezet of blijven langs de zijlijn staan. Ze zijn daarmee het slachtoffer van gekissebis over de Europese begroting.
We kunnen stagebegeleiders, jobcoaches, speeltuinmedewerkers en straatcoaches niet zomaar laten vallen!
Rutte IIII predikt dat het inzet op een samenleving waarin iedereen meedoet, maar waarom laat deze mensen straks weer aan de kant staan. Dit kabinet moet de Europese middelen voor de toekomst veilig stellen en de projecten voorlopig zelf financieren, totdat de EU-begrotingsonderhandelingen zijn afgerond. We kunnen stagebegeleiders, jobcoaches, speeltuinmedewerkers en straatcoaches niet zomaar laten vallen!