Europarlement blijft controle op kantooruitgaven weigeren

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Tuesday, July 3 2018, 18:02.

Een krappe meerderheid van de leiding van het Europese Parlement blijft elke inzage in de besteding van een zeer riante toelage voor kantoorkosten weigeren. Een kleine 40 miljoen euro blijft daardoor ook in de toekomst ieder jaar ongecontroleerd de deur uitgaan. Nederlandse leden zijn niet akkoord en willen nu een plenaire stemming, waarin elk lid zich moet uitspreken.

Voorstellen om parlementsleden voortaan bonnetjes te laten bewaren, daarop één keer per jaar een accountant los te laten en de leden te verplichten ongebruikt geld terug te storten, zijn gisteravond door de politiek/administratieve leiding van het Parlement simpelweg van tafel geveegd.

De dik 4400 euro per persoon per maand zijn bestemd voor telefoon- en computerkosten, een kantoor en de aankleding daarvan in het woonland en voor kleinere posten als paperclips en printpapier. Maar door het gebrek aan controle kan een lid van het Europees parlement er ook probleemloos van op vakantie of cafébezoek of er een auto van aanschaffen. De toelage komt bovenop de maandelijkse 8 mille salaris, reis- en personeelsvergoedingen en een dagvergoeding van 300 euro per vergaderdag.

,,Elke stap naar meer transparantie is verworpen. Dat is tragisch kortzichtig'', aldus de Duitse Groene Europarlementariër Sven Giegold, die vanmorgen de (geheime) stemmingsuitslag bekend maakte. Volgens zijn informatie stemden de Bureauleden van Groen, radicaal links, de liberalen, de Italiaanse M5S en twee sociaaldemocraten vóór de hervormingen, drie andere sociaaldemocraten, alle christendemocraten en een Poolse conservatief tegen.

,,Een enorme gemiste kans, dit was een mooie eerste stap geweest''

Nederlandse Europarlementariërs zijn boos en verdrietig over de uitslag. ,,Teleurstellend en onvoldoende'', aldus CDA-leider in Europa Esther de Lange. ,,Een enorme gemiste kans, dit was een mooie eerste stap geweest'', aldus VVD-leider Hans van Baalen. PVV-leider Marcel de Graaff: ,,De PVV is voor controle en transparantie en baalt dan ook van dit besluit. Het betekent dat dankzij de zakkenvullende elite de burgers voor de Europese verkiezingen van volgend jaar weer geen inzicht wordt gegeven in deze uitgaven.''

Een soortgelijke reactie van SP-leider Dennis de Jong: ,,Het establishment in het parlement heeft zijn ware gezicht laten zien: zakken vullen is voor de christen- en sociaaldemocraten belangrijker dan het imago van het parlement. Waarom zouden mensen gaan stemmen op kandidaat-Europarlementariërs als de meerderheid van het parlement hier kennelijk alleen zit als profiteurs op kosten van de belastingbetaler?''

Voor de Nederlanders is de kous dan ook nog niet af. Volgens De Lange heeft een meerderheid van het Parlement zich eerder al uitgesproken voor een fatsoenlijke controle, en heeft het Bureau - bestaande uit de voorzitter, 14 vicevoorzitters en 5 questoren - de wil van een parlementsmeerderheid genegeerd. De Jong wil nog deze week de zaak aansnijden in het fractieleidersoverleg, en zo nodig opnieuw bij de begrotingscontrole dit najaar. Van Baalen: ,,Gewoon een publieke stemming in de plenaire, zodat we van elk afzonderlijk lid weten of het voor of tegen controle is. Wie tegenstemt mag zelf uitleggen waarom. En laten wij als liberalen, en andere partijen die er zo over denken, alvast maar gewoon gaan doen wat een meerderheid van het bureau blijkbaar niet wil.'' Ook PvdA’er Paul Tang wil de zaak plenair openbreken, ‘als daar mogelijkheden voor zijn’.

Duitsers

De Lange en Tang zijn slecht te spreken over met name de Duitsers in hun fractie. ,,Die zijn heel erg gehecht aan deze forfaitaire toelage, omdat Duitse Bondsdagleden die ook hebben.'' Datzelfde speelt bij de Duitse sociaaldemocraten. ,,Die voeren bijna grondwettelijke bezwaren aan om inzicht in hun bestedingspatroon te weigeren. Zij vinden dat ze met inzicht in hun bestedingspatroon niet meer in vrijheid hun werk als parlementariër kunnen doen. In Nederland zien wij dat anders. Daar houdt iedereen - Kamerlid of minister - bonnetjes bij'', aldus Tang.

Volgens VVD-leider Van Baalen stamt de Duitse koudwatervrees nog uit de donkere jaren ‘30, ‘toen de nazi’s probeerden de burgerlijke partijen op hun onkosten te pakken’.

De meeste of misschien zelfs alle Nederlanders laten jaarlijks zelf hun kantooruitgaven checken door een accountant. Daarmee kunnen zij de kiezer laten zien dat zij in elk geval geen belastinggeld over de balk gooien.

AD.nl