Europees Parlement geeft Nederlandse ouders wel de ruimte

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, July 11 2018, 3:57.

Het Europees Parlement heeft vandaag een volgende stap gezet om ouders te ondersteunen bij het opgroeien van hun kinderen. Helaas blijft de Nederlandse regering als enige in Europa op de rem trappen als het gaat het om een verbetering van het vader- en ouderschapsverlof.

“De geboorte van een kind is een van de mooiste momenten in het leven. Ik ben blij dat het Europees Parlement vandaag wel heeft laten zien dat het naast kersverse ouders gaat staan”, aldus PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius.

In de plannen van het Europees Parlement krijgen vaders onder meer 10 dagen betaald vaderschapsverlof. Het ouderschapsverlof wordt minimaal vier maanden. Beide worden betaald tegen 80 procent van het brutoloon. Ook bieden de plannen ondersteuning voor mantelzorgers.

Nederland loopt op dit moment in Europa ver achter als het gaat om het verlof voor ouders. Ons land kan zich meten met landen als Letland en Polen. Zelfs met de nieuwe plannen van minister Koolmees blijft Nederland een matige middenmoter in de Europese Unie.

Jongerius: “Het Europees Parlement gaat wel vooruit als het gaat om een goede werk-privé balans. Het geeft ouders de ruimte om hun kinderen te zien opgroeien en geeft moeders een betere kans op de arbeidsmarkt. Minister Koolmees wringt zich nu in allerlei bochten om zich af te zetten tegen Europa, maar hij kan ook toegeven dat deze plannen ten goede komen aan Nederlandse gezinnen.”

(Persbericht 11 juli 2017)