Advies Europese Rekenkamer toont noodzaak Grondrechten-APK aan

Source: S.H. (Sophie) in 't Veld i, published on Wednesday, July 18 2018.

De Europese Rekenkamer heeft vandaag een advies gepubliceerd over de plannen van de Commissie om EU-landen die de rechtsstaat niet respecteren minder EU-subsidies te geven.

De Rekenkamer vindt het uitgangspunt van deze plannen goed, maar geeft stevige kritiek op de uitwerking ervan. Die is volgens de Rekenkamer veel te vaag: er zou meer duidelijkheid moeten komen over wanneer en hoe dit mechanisme precies in werking treedt. Het huidige voorstel laat veel te veel ruimte aan de Commissie zelf. Volgens de Rekenkamer moet de Commissie beter definiëren op basis van welke informatie kan worden vastgesteld dat een lidstaat zich niet houdt aan de rechtsstaat.

Sophie in 't Veld: "Het handhaven van de rechtsstaat in heel Europa is onze topprioriteit. Wat we zien in bijvoorbeeld Polen en Hongarije kan gewoon niet door de beugel, en we moeten de regeringen daar geen duwtje in de rug geven met EU-subsidies. Het moet aan de andere kant natuurlijk wel duidelijk zijn waarop je het intrekken van EU-subsidies dan eigenlijk baseert. Wat dat betreft: meten is weten. We hebben dus een onafhankelijke toetsing nodig van alle EU-landen voor wat betreft hun naleving van EU waarden zoals de rechtsstaat en grondrechten. Dit is precies wat ik al door het Europees Parlement heb geloodst: een "grondrechten-APK"."

Deze grondrechten-APK voorziet een jaarlijkse en onafhankelijke toetsing van alle lidstaten voor wat betreft hun naleving van Europese waarden, zoals de rechtsstaat. Dit is exact de informatie die de Commissie nodig heeft om te kunnen besluiten dat een lidstaat uit de pas loopt.

In 't Veld: "Mijn grondrechten-APK voorziet ook een jaarlijks debat over de score van de verschillende lidstaten. Dat mis ik ook in het voorstel van de Commissie: daarin heeft het Europees Parlement geen rol. Dit is geen bureaucratisch besluit, dit gaat over onze basiswaarden. De grondrechten-APK betrekt het Europees Parlement en alle nationale parlementen bij het vastleggen van criteria en monitoren daarvan. Het Commissievoorstel wordt teveel van bovenaf opgelegd, terwijl het Parlement juist iedereen wil betrekken bij dit proces. Alleen zo krijg je steun."