Berichten van het Binnenhof - XIV - Main contents
Het laatste Bericht van het Binnenhof dateert van ruim een half jaar geleden. Dat reflecteert niet de luiheid van de schrijver, maar de realiteit van een aanhoudend behoorlijk lege Eerste Kamer agenda.
Rutte III, waar D66 deel van uitmaakt, heeft nog niet veel wetgeving geproduceerd. Ministers verzekeren ons dat dat allemaal gaat veranderen, dit najaar al. We zien wel, en het hoeft natuurlijk ook niet. Wie ben ik om bezwaar te maken tegen regeren middels akkoorden en afspraken? Hoogstens is het jammer dat de paar wetten die ons wel bereiken niet direct tot veel D66 vreugde stemmen. Dat geldt natuurlijk vooral voor de wet waarmee het raadgevend referendum werd afgeschaft. Een echt kroonjuweel was het nooit, maar met veel partijgenoten zie ik toch uit naar een vervolg in de richting van een echt bindend referendum als nuttige noodrem voor de representatieve democratie.
De meeste andere wetten waren hamerstukken. Maar af en toe komt er ineens een voorbij die toch om een plenaire discussie vraagt. Zo bijvoorbeeld de wet die halvering van het collegegeld mogelijk moet maken, een onderdeeltje uit het regeerakkoord waarover minister Van Engelshoven zich had ontfermd.
Het voorstel kwam verluidt uit D66 koker, maar de onderbouwing bleek toch aan de wankele kant. De oppositie liet de kans niet glippen dat breed te etaleren, maar uiteindelijk ging de Eerste Kamer met algemene stemmen akkoord en bezorgde zo op de valreep van de zomer alle Nederlandse studenten een flinke financiele meevaller.
Mijn bijdrage staat hieronder en was aan de korte kant - de reden daarvoor zal inmiddels duidelijk zijn. Aan het eind van de avond kon zo ook deze wet nog meelopen in het slotakkoord van dit parlementaire jaar. Daarmee begin ik met mijn collega’s aan het laatste jaar van deze termijn, samen met een nieuwe fractievoorzitter, Hans Engels, onderweg naar de verkiezingen in maart, in de hoop onze kleine coalitiemeerderheid van een enkele zetel te kunnen behouden. Dat zal nog niet meevallen.