Brexit: hulp voor bedrijven, burgers staan alleen - Main contents
Gisteren maakte ook Panasonic bekend dat het zijn hoofdkwartier verplaatst van Groot-Brittannië naar Amsterdam. Fijn nieuws voor Amsterdam. Paniekerige dan wel blije berichten - afhankelijk van de kant van het Kanaal - over de bedrijven-brexodus staan met regelmaat op de voorpagina. In Nederland, en vele andere EU landen, wordt alle steun geboden aan bedrijven om zich voor te bereiden op Brexit en de gevolgen daarvan. Er is ee...n Brexit-loket bij de overheid, alles wordt uit de kast gehaald. We zijn inmiddels een no-deal scenario tot op enkele meters genaderd, alles wordt in stelling gebracht om de economische impact te verzachten.
Daarbij steekt de stilte over de achterblijvende burgers heel schril af. Burgers worden door de nationale regeringen aan hun lot over gelaten. De informatie op overheidswebsites kan worden samengevat als “You’re on your own, good luck!”. Mensen die al twee jaar in extreme onzekerheid verkeren, hebben nog steeds geen enkel zicht op hun toekomst. Wordt hun familie uit elkaar gescheurd? Kunnen ze hun baan, huis, bedrijf behouden? Raken ze hun pensioenrechten kwijt? Is hun diploma nog wel geldig? Kunnen ze het land uit worden gezet? Wie gaat er dan zorgen voor minderjarige kinderen of hulpbehoevende ouderen?
Er is een - te mager - EU-GB akkoord over de rechten van burgers, maar dat is nog niet definitief gemaakt, dus als er geen deal komt, zou het akkoord zomaar in het water kunnen vallen.
Ook de Nederlandse overheid zou veel meer moeten doen voor de ca 100.000 Nederlandse staatsburgers en hun familie in het Verenigd Koninkrijk, en voor de Britten die achterblijven in de EU.
Het Kabinet moet bijvoorbeeld dringend werk maken van de versoepeling van het verbod op dubbele nationaliteit, zodat Nederlanders die familiebanden hebben in beide landen, niet in de knel komen.
De Nederlandse regering moet ook zwaar inzetten op de verbetering èn het definitief ondertekenen van het voorlopige EU-GB akkoord over de rechten van burgers. Geen uitstel meer, dit moet op de eerste plaats komen.
Ook moet er dringend een eenzijdige verklaring komen van de EU, dat de Britten die in de EU27 leven, hun rechten behouden, inclusief het recht op vrij verkeer. Er is geen enkel rationeel argument te verzinnen om hun dat recht te ontnemen.
Het Europees Parlement heeft de rechten van burgers in het Brexit-tumult bovenaan het prioriteitenlijstje gezet. Maar wij kunnen het niet alleen. De nationale regeringen moeten in beweging komen, en laten zien dat ze er niet alleen zijn voor bedrijven, maar ook en vooral voor mensen.