Europees Parlement zegt regering Orbán de wacht aan - Main contents
In een historische stemming heeft het Europees Parlement in Straatsburg vandaag, met een tweederdemeerderheid, een procedure in gang gezet om het ondergraven van de rechtsstaat en de democratie in Hongarije de wacht aan te zeggen.
Het grondige rapport brengt de schrikbarende evoluties in het land in kaart, zoals die eerder al door de Commissie en verschillende internationale instanties vastgesteld werden, en die samen genomen een systemische bedreiging vormen voor de democratie in Hongarije.
De publieke omroep wordt er rechtstreeks aangestuurd door de overheid, terwijl de vrijheid van andere media steeds meer in het gedrang komt. Vrije organisaties en onderwijsinstellingen worden ondergraven, weggezet als 'buitenlandse inmenging'. En de sfeer tegenover migranten en minderheden wordt met de dag agressiever, opgejut door de regering.
Na jaren van dovemansgesprekken roept het Europees Parlement nu, door het befaamde Artikel 7 van de Lissabonverdrag in te roepen, de Europese Raad op om zich uit te spreken, wat uiteindelijk tot sancties kan leiden.
'Dit signaal is niet mis te verstaan,' legt ALDE-ondervoorzitter Sophie in ’t Veld uit, 'Europa is niet alleen een verhaal van markten en centen, maar van waarden en rechtsregels. Het screenen en in alle openheid bediscussieëren van de rechtsstaat en de democratie in EU-lidstaten is een logisch gevolg van de Europese integratie, waarin Hongarije zich ingeschreven heeft. Maar het is een gevoelige oefening. Dit rapport heeft dus gekozen voor een voorzichtige aanpak, gebaseerd op de nuchtere feiten. En die spreken voor zich: we hebben een ernstig probleem in Hongarije. Dat heeft een overweldigende meerderheid binnen het Parlement nu dus erkend.
We zijn het aan de Hongaarse bevolking verplicht daar gezamelijk tegen op te treden. We zullen hen niet teleurstellen