Global Witness steunt voorstel van Paul Tang om duurzame investeringen te stimuleren - Main contents
Europees geld speelt een sleutelrol in het financieren van projecten die grote schade aan mens en milieu aanrichten. Dit blijkt uit een onderzoek van Global Witness, een organisatie die zich bezighoudt met onderwerpen als corruptie, milieu en mensenrechten. Investeerders binnen de Europese Unie steunen volgens het rapport bedrijven die in verband gebracht worden met de vernietiging van oerbossen, geweld, betalingen aan rebellengroepen, landroof en corruptie. Volgens het rapport is het belangrijk om de investeerders te kunnen controleren en de organisatie noemt het dan ook ‘cruciaal om het voorstel van Paul Tang te steunen’.
Het voorstel van Paul Tang verplicht investeerders om voorafgaand aan iedere investering niet alleen onderzoek te doen naar financiële risico’s, maar om ook rekening te houden met de effecten op mens en milieu. Uit het rapport blijkt het belang van deze zogenaamde ‘due diligence’, aangezien nog altijd niet alle investeerders evenveel verantwoordelijkheid nemen. Vaak worden risico’s pas gerapporteerd wanneer investeerders publiekelijk ‘op het matje werden geroepen’. Zelfs nadat zij publiekelijk werden aangesproken, weigerden enkele investeerders om steun voor bedrijven in te trekken of ontkenden zij hun aandeel in de schade.
Volgens het rapport hebben de EU, investeerders en bedrijven een historische kans om de financiële sector meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor de hedendaagse duurzaamheidsuitdagingen - of het nou gaat om klimaatverandering of de bedreiging van lokale gemeenschappen.
De voorgestelde zorgplicht zou volgens Global Witness ervoor zorgen dat investeerders ‘hun handen niet meer in onschuld kunnen wassen’ en directe verantwoordelijkheid nemen voor de schade die wordt verricht.
Lees het rapport hier