Duizenden ouderen laten toeslagen liggen

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, September 14 2018, 2:57.

Uit onderzoek blijkt dat er duizenden ouderen zijn die maandelijks hun toeslagen mislopen, zoals een tegemoetkoming bij het huren van een huis of voor de zorgkosten. Dat heeft direct gevolg voor hun portemonnee. Wij vinden de toeslagen een ingewikkeld systeem en zouden graag een vereenvoudiging van de toeslagen zien. Maar nu we nog werken met deze toeslagen moeten ze wel voor iedereen die er recht op heeft toegankelijk zijn. Samen met collega Sophie Hermans heb ik vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Volksgezondheid. Wij willen weten hoe dit kan, en nog belangrijker, hoe we ervoor gaan zorgen dat de mensen die recht hebben op een toeslag deze ook kunnen vinden.

Schriftelijke vragen van de leden Lodders en Hermans (beide VVD) aan de staatssecretaris van financiën en de minister van VWS over het bericht dat ouderen zich niet bewust zijn van toeslagen (ad.nl).

  • Bent u bekend met het bericht ‘ouderen niet bewust van toeslagen’ en het onderliggende onderzoek van de ouderenbonden?
  • Onderschrijft u de conclusies uit het onderzoek dat veel ouderen onterecht geen beroep doen op toeslagen waar zij wel recht op hebben?
  • Wat betekent dit voor de inkomenspositie van ouderen? Hoeveel lopen zij mis wanneer zij geen gebruik maken van hun toeslagen?
  • Welke stappen heeft het kabinet gezet om deze onwenselijke situatie te voorkomen?
  • Welke stappen is het kabinet voornemens te zetten om te voorkomen dat een op de zes ouderen onterecht geen beroep doet op de huurtoeslag en een op de tien ouderen geen beroep op de zorgtoeslag?
  • Zijn er mogelijkheden om ouderen en kwetsbare groepen actief te herinneren aan hun recht op toeslagen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van hun paspoort, bij het WMO-loket, de cliëntenondersteuning of elders? Zo ja; kan hier actiever op ingezet worden? Zo nee; waarom niet?
  • Zijn er mogelijkheden om ouderen en kwetsbare groepen actief digitaal te herinneren aan hun recht op toeslagen, bijvoorbeeld als extra melding wanneer zij hun belastingaangifte doen?
  • Zijn er meer groepen die disproportioneel weinig beroep doen op toeslagen of regelingen waar zij wel recht op hebben? Zo ja; wie? En wat wordt er gedaan om ook bij deze groepen deze situatie te voorkomen?
  • Welke stappen zet u om het toeslagenstelsel eenvoudiger te maken? Wanneer bent u voornemens de eerder beschreven brief met stappen om het stelsel eenvoudiger te maken naar de Kamer te sturen?
  • Welke stappen zet u om het toeslagenstelsel naast eenvoudiger ook gebruiksvriendelijker te maken? Bent u het met de VVD eens dat dit twee gescheiden trajecten zijn, omdat een eenvoudiger stelsel niet noodzakelijkerwijs gebruiksvriendelijker is?