Paul Tang (PvdA) dient klacht in bij Europese Commissie over Shell deal - Main contents
“Shell krijgt een oneerlijk en oneigenlijk voordeel van de Nederlandse staat door de ruling over dividendbelasting uit 2004 en dat is in strijd met staatssteunregels. In eerdere zaken, zoals tegen Apple en Starbucks, is Eurocommissaris Vestager hard opgetreden. Door het indienen van de klacht zal Vestager ook deze ruling moeten onderzoeken”, dat zegt Europarlementariër Paul Tang in Trouw vandaag over de officiële klacht die hij heeft ingediend bij de Europese Commissie over de belastingafspraak tussen Shell en de Nederlandse staat.
De belastingafspraak tussen Nederland en Shell levert een deel van de aandeelhouders een aanzienlijk belastingvoordeel op, naar schatting zo’n 7,5 miljard euro over de afgelopen 13 jaar. Aandelen die via een trustconstructie in Jersey lopen zijn door de regeling vrijgesteld van dividendbelasting. Schriftelijke vragen van Paul Tang over de rechtsgeldigheid van deze afspraken onder het mededingingsrecht zijn door de Europese Commissie ontwijkend beantwoord.
“Het is tijd om harder op de deur te bonzen en de Commissie tot actie te bewegen. Het is voor mij en anderen klip en klaar dat dit akkoordje tussen Shell en de Nederlandse Staat niet mag en daarom volhard ik ook in mijn strijd om deze tax ruling te vernietigen. Ook Shell moet netjes haar belastingen betalen.”
“Europa heeft de kracht om burgers te beschermen tegen de multinationals die denken dat belasting betalen voor de dommen is. Jij en ik betalen belasting, het MKB betaalt belasting, dus ook Shell en haar aandeelhouders moeten belasting betalen.”
In eerdere vergelijkbare zaken heeft de Europese Commissie stevige uitspraken gedaan. Zo moest Apple 13 miljard terugbetalen aan Ierland en Starbucks moest bijna 26 miljoen terugbetalen aan Nederland. De klacht zal de komende maanden worden onderzocht op ontvankelijkheid, waarna er een staatssteunprocedure kan starten tegen Nederland over haar afspraken met Shell.