Zorgelijke ontwikkeling; de voor varkens dodelijke Afrikaanse varkenspest ontdekt in België

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Monday, September 17 2018, 2:51.

Varkenshouders maken zich grote zorgen nu er bij onze zuiderburen Afrikaanse varkenspest is uitgebroken. Zeker voor de varkensboeren in Brabant en Limburg komt het virus nu wel heel dichtbij. De varkenspest is gelukkig ongevaarlijk voor mensen maar voor varkens niet, die worden ziek en gaan uiteindelijk dood aan dit virus. Het virus is nu ontdekt bij wilde zwijnen in België maar het kan heel snel verspreid worden. Helaas is er nog geen vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest.

In april en mei heb ik mijn zorgen al geuit over het ‘oprukken’ van de Afrikaanse varkenspest in Europa en de noodzaak om in Europees verband de nodige maatregelen te treffen. Nu het virus in België is opgedoken blijkt dat de urgentie zeer hoog is. Samen met collega Jaco Geurts (CDA) heb ik gister vragen gesteld aan de minister van Landbouw. Het is zaak dat alles op alles gezet wordt om te voorkomen dat het virus Nederland bereikt. Het vraagt niet alleen alertheid van de varkenshouders en de vervoerders maar ook van de provincies (zij zijn verantwoordelijk voor het natuurbeheer en daarmee de wilde varkens/zwijnen), de minister die de regie voert en van ons allemaal. Stel dat je toevallig in het gebied bent geweest kan het virus via vervoersbeweging meegenomen worden. Mensen moeten zich hiervan bewust zijn en omdat niet iedereen dat weet zal dit gecommuniceerd moeten worden. Onderstaand de vragen die we gesteld hebben.

Vragen van de leden Geurts (CDA) en Lodders (VVD) over het bericht ‘Boeren vrezen wilde zwijnen na besmetting’

1

Bent u in overleg met beheerders van natuurgebieden over maatregelen om besmetting van wilde zwijnen door Afrikaanse varkenspest te voorkomen en om een eventuele besmetting onder wilde zwijnen niet te laten verspreiden naar gehouden varkens? 1)

2

Bent u bekend met adviezen van deskundigen dat intensieve jacht Afrikaanse varkenspest kan voorkomen? Wat is uw mening m.b.t. deze adviezen?

3

Bent u met ons van mening dat wildbeheerders en provincies alles moeten doen om te voorkomen dat wilde zwijnen in de buurt komen van varkensstallen?

4

Heeft u de provincies erop gewezen dat zij verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de nulstand gebieden? En wat was de reactie van de provincies hierop?

5

Bent u, gezien de ernst van de situatie, het met de leden eens dat regie met betrekking tot beheer van wilde zwijnen tijdelijk door de Rijksoverheid overgenomen dient te worden van de provincies? Zo nee, waarom niet? Deelt u de mening dat zodra er een uitbraak is deze bevoegdheid wel bij de Rijksoverheid dient te liggen? Is het verantwoord om tot dat moment te wachten, met andere woorden hoe snel kunt u op dit moment ingrijpen en erger voorkomen? Graag een uitgebreide toelichting.

6

Zou het niet verstandig zijn om, gegeven de ernstige omstandigheden in ons buurland België, vooralsnog ook valwild in Nederland standaard op Afrikaanse varkenspest te gaan testen? Zo nee, waarom niet?

7

Welke informatie over Afrikaanse varkenspest is het afgelopen jaar met de dierenartsenpraktijken gedeeld via uw ministerie of via de KNMvD? Zo ja, wanneer?

8

Welke informatie is er na de uitbraak in België gedeeld met de dierenartsenpraktijken en wat zijn de instructies hoe te handelen (los van draaiboeken)? Wie heeft hierin de regie? Welke stappen heeft het ministerie richting de KNMvD gezet en welke stappen richting de beroepsgroep?

9

We lezen in de media dat u nog geen extra maatregelen wil nemen. Op basis van welke informatie vindt u het verantwoord om nog geen stappen te zetten? Heeft u er kennis van genomen dat de Franse regering en het bedrijfsleven (bijvoorbeeld slachterijen in Duitsland, Frankrijk en Nederland) al wel maatregelen aan het nemen zijn? Wat vindt u van deze maatregelen? 2) 3)

10

Hoe worden op dit moment transportbewegingen van vrachtwagens die in besmette gebieden zijn geweest gecontroleerd? Hoe wordt gecontroleerd op reiniging en ontsmetting van deze vrachtwagens?

11

Wordt door de NVWA extra gecontroleerd op o.a. de mogelijke (illegale) import van besmette varkens en producten van besmette varkens (vlees, sperma etc.)? Zo nee, waarom niet?

12

Heeft u in beeld wat met het er afval afkomstig van schepen en vliegtuigen die komen uit besmette landen in Nederland gebeurt?

13

Heeft u in beeld of afval vanuit de Belgische provincie Luxemburg naar Nederland wordt gebracht? Zo nee, waarom niet?

14

Heeft u al duidelijk gecommuniceerd dat het Afrikaanse varkenspest virus geen gevaar vormt voor de volksgezondheid?

15

Wanneer hebben de laatste oefeningen op basis van de draai- c.q. handboeken in Nederland plaats gevonden? 4)

16

Bent u nagegaan of eenheden van defensie, gelegerd zijn of zijn geweest in gebieden waar de Afrikaanse varkenspest endemisch is?

17

Klopt het dat er geen vaccin beschikbaar is voor bestrijding van Afrikaanse varkenspest? Welke onderzoeken zijn gedaan naar het beschikbaar maken van mogelijke vaccins of andere bestrijdingsmogelijkheden?

18

Hoeveel hobbydierhouders zijn er geregistreerd die varkens houden? Controleert de NVWA hen ook op het verbod van swill voedering? Hoeveel gevallen van swill voedering heeft de NVWA de afgelopen vijf jaar geconstateerd?

19

Diverse draaiboeken spreken over “een dagelijks overleg waar onder meer knelpunten met de Productschappen Vee en Vlees en Pluimvee en Eieren worden besproken”. Deze Productschappen bestaan niet meer. Welk alternatief heeft u voor dit “knelpunten overleg” gevonden?

20

Kunnen de vragen, één voor één, en gezien de ernstige situatie voor vrijdag 21 september beantwoord worden?

  • 4) 
    Er is o.a. een beleidsdraaiboek ministerie, een uitvoeringsdraaiboek NVWA, EZ-handboek crisisbesluitvorming en Draaiboek Crisisbeheersing Dienst Regelingen voor o.a. bestrijding Afrikaanse varkenspest beschikbaar.