Opheldering over levensgevaarlijke springkussens

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, September 21 2018, 2:45.

Eind juni stelde ik al vragen over de rol van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit rond de fatale val van een 4-jarige peuter van een springkussen. Naar aanleiding van de Kamervragen heeft de NVWA de aansprakelijkheid erkent. Nu blijkt dat deze fout niet op zich staat. Er zijn nog ruim 200 gevaarlijke springkussens in omloop. Ook met de bijbehorende certificaten is het goed mis.

Gesjoemel met certificaten is gesjoemel met veiligheid. Dat is wat de mij betreft onacceptabel. De NVWA dient hier direct op te treden. Ik heb aan de ministers van LNV en Medische Zorg om opheldering gevraagd.

Vragen van het lid Lodders (VVD) aan de minister van Landbouw, Natuur en Visserij en de minister van Medische Zorg inzake twee zwaargewonden kinderen na val onveilig speeltoestel (20 september 2018)

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht ‘Honderden levensgevaarlijke springkussens in omloop’[1]?
  • 2. 
    Hoeveel van deze levensgevaarlijke multiplay-kussens zijn er in Nederland in gebruik?
  • 3. 
    Hoeveel klachten heeft de NVWA over de multiplay-kussens binnengekregen? Wat is er vervolgens met die klachten gedaan?
  • 4. 
    Klopt het dat de NVWA van alle ongelukken met de speelkussens op de hoogte was maar niet heeft ingegrepen? Wat is hierop uw reactie?
  • 5. 
    Waarom heeft de NVWA al deze multiplay-kussens niet uit de omloop gehaald, terwijl al duidelijk was dat deze springkussens levensgevaarlijk zijn voor kinderen, zeker na de twee verschrikkelijke ongelukken in de zomer van 2018?
  • 6. 
    Waarom heeft de NVWA niet inmiddels alsnog besloten om alle multiplay-kussens dan wel andere gevaarlijke speelkussens uit omloop te halen, zeker na de vernietigende uitspraken van hoogleraren en keurmeester?
  • 7. 
    Klopt het dat ook bij deze speeltoestellen is gesjoemeld met de certificaten en logboeken? Kunt u inzichtelijk maken of bij alle speeltoestellen de correcte certificaten en logboeken aanwezig zijn? Waarom heeft de NVWA bij de keuring van de speeltoestellen niet opgemerkt dat de juiste certificaten niet aanwezig waren?
  • 8. 
    Wat gaat de minister doen om de veiligheid van kinderen op speeltoestellen te waarborgen en de kans op ernstige ongelukken te minimaliseren?
  • 9. 
    De NVWA heeft een onafhankelijk onderzoek naar een eerdere casus aangekondigd, kan de minister de Tweede Kamer op de hoogte brengen van de stand van zaken omtrent dat onderzoek? Zo nee, waarom niet? Bent u bereidt om met de huidige kennis het onderzoek breder te trekken?
  • 10. 
    Uit antwoorden op eerdere schriftelijke vragen van het lid Lodders (VVD) (Kamerstuk 2018D42005) bleek dat het interventiebeleid van de NVWA per 1 september 2017 is aangescherpt. Deelt de minister de mening van de VVD dat naar aanleiding van beide ongelukken, dit interventiebeleid nog steeds ernstige verbreken vertoond aangezien de ongelukken afgelopen zomer hebben plaatsgevonden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat bent u voornemens hieraan op korte termijn te gaan doen?
  • 11. 
    Deelt de minister de mening van de VVD dat de procedures voor de productie en het op de markt brengen van de springkussens strenger moeten worden? Zo ja, op welke termijn verwacht de minister uitsluitsel te kunnen geven over een nieuwe procedure? Zo nee, waarom niet?

[1] https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4422021/levensgevaarlijke-springkussens-te-huur-en-te-koop