Koolmees, geef beide ouders recht op een fatsoenlijk ouderschapsverlof! - Main contents
Een meerderheid in het Europees Parlement is het erover eens: ook partners moeten langer betaald verlof krijgen bij de geboorte van een kind. Tien dagen, dat is niet meer dan redelijk voor kersverse ouders en ook voor de pasgeboren baby. Toch blijft Nederland, onder aanvoering van minister Koolmees, zich verzetten tegen de Europese plannen. Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de zogenaamde Wet invoering extra geboorteverlof (Wieg).
De klok tikt voor minister Koolmees, vóór 1 oktober moet de wet nog officieel ingestemd worden door de Tweede Kamer. Vaders en mede-moeders zullen volgens de plannen, in plaats van twee, vijf dagen betaald verlof krijgen. Hiernaast, zo is het plan, zouden partners in Nederland vanaf 2020 recht hebben op vijf weken verlof onder een betaling van 70 procent van het normale loon. Maar de Tweede Kamer stemt pas op 2 oktober over de wet en de Eerste Kamer nog later. De minister staat dus onder druk.
Zelfs als minister Koolmees het in alle haast voor elkaar krijgt om de wet door te voeren, zijn we er nog niet. Met de 5 dagen verlof loopt Nederland nog steeds achter op landen als Letland, Polen en Litouwen. Een plan van de Europese Commissie sprak zelfs over 4 maanden verlof, in plaats van 5 weken. Ik vind dat ieder kind in Europa het verdient het om op te groeien met beide ouders in de buurt. Vrouwen verdienen een betere positie op de arbeidsmarkt. Om deze reden roep ik minister Koolmees op om niet als laatste schaap over de dam te springen, maar mee te gaan met de progressieve plannen van de PvdA in Europa.