De Commissie is aan zet: maak een einde aan kinderarmoede!

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, October 2 2018, 3:47.

Ieder kind heeft het recht op onderdak, gezondheid en goed onderwijs. Hoe kan het dan zo zijn dat een op de vier kinderen in de Europese Unie hier geen toegang toe heeft? Ik vind dit niet kunnen. Het is de hoogste tijd dat er een einde wordt gemaakt aan kinderarmoede binnen de Europese Unie. Daarom vraag ik, samen met mijn mede sociaaldemocraten in het Europees Parlement, om actie.

De groep met het hoogste risico op armoede en sociale uitsluiting in de Europese Unie, dat zijn de kinderen. Uit onderzoek van Eurostat blijkt dat zelfs 26,4% van alle kinderen in de lidstaten in deze omstandigheden leeft. Hier komt nog eens bovenop dat ongeveer 11 miljoen kinderen geen toegang hebben tot basisfaciliteiten. Dat is erg, want deze armoede ontneemt kinderen hun toekomst. Opgroeien in armoede verhoogt bijvoorbeeld de risico’s op werkeloosheid, ondervoeding en ziekte op latere leeftijd. Ik vind dat de toekomst van een kind niet mag afhangen van het inkomen van de ouders. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar is helaas nog verre van realiteit.

Gelukkig ligt er een plan klaar! Er moet een Europees instrument komen dat een einde maakt aan deze kinderarmoede. Met de ‘European Child Guarantee’ willen wij, de sociaaldemocraten, investeren in mensen. Ieder kind dat het risico loopt op armoede krijgt hiermee kwalitatieve gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en fatsoenlijke voeding. Niet alleen de toekomst van al die kinderen, maar de toekomst van heel Europa ligt op het spel. Er is geen tijd meer te verliezen, kinderarmoede moet voor eens en voor altijd in de kiem worden gesmoord. De plannen zijn er al, nu is de commissie aan zet.