Onduidelijkheid over belastingplicht amateurmuziekverenigingen

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Friday, October 5 2018, 3:25.

In Nederland hoeven amateurmuziekverenigingen volgens de wet geen btw-belasting te betalen. Naar aanleiding van signalen uit het land heb ik samen met mijn collega Chantal Nijkerken- de Haan vragen gesteld aan de staatssecretaris van financiën omdat er onduidelijkheid is of supportersverenigingen van deze amateurmuziekverenigingen wel btw- plichtig zijn. Ik hoop dat de antwoorden snel duidelijkheid geven omdat er nu supportersverenigingen van bijvoorbeeld een amateurmuziekvereniging zijn die geconfronteerd worden met een aanslag btw-heffing, zelfs voor de voorafgaande jaren.

Schriftelijke vragen van het leden Lodders en Nijkerken- De Haan (beide VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over berichten uit het land dat belastinginspecteurs amateurmuziekverenigingen en verbonden steunverenigingen aan een belastinginspectie onderwerpen.

  • Klopt het dat belastinginspecteurs de afgelopen maanden verschillende aanhangende supportersverenigingen van amateurmuziekverenigingen een belastingaanslag heeft opgelegd, in sommige gevallen zelfs met terugwerkende kracht?
  • Heeft er een wijziging van besluit of uitvoeringsregel plaatsgevonden die deze belastingaanslag rechtvaardigt? Zo ja welke? Klopt het dat de maatregel met terugwerkende kracht van kracht is?
  • Hoeveel amateurmuziekverenigingen en of aanhangende supportersverenigingen zijn de afgelopen jaren btw-plichtig bevonden? Wat is de reden dat deze verenigingen btw-plichtig zijn bevonden terwijl amateurmuziekverenigingen bij wet gevrijwaard zijn van het betalen van btw?
  • Hoeveel amateurverenigingen hebben een aanhangende supportersvereniging?
  • Kan de staatssecretaris de Kamer ook informeren over aanhangende supportsverenigingen bij amateurverenigingen naast de muziekverenigingen? Hoe ziet de regelgeving omtrent de btw-plicht van aanhangende supportsverenigingen in andere amateursectoren eruit? Kan de staatssecretaris ook deze regelgeving op de website van de belastingdienst plaatsen? Zo nee, waarom niet?
  • Wat betekent de voorgestelde wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 (Wet modernisering kleine ondernemersregeling) die met ingang van 1 januari wordt gewijzigd voor deze verenigingen?
  • Erkent de staatssecretaris dat de belastingaanslagen (met terugwerkende kracht) grote gevolgen heeft voor de financiële ruimte binnen een amateurmuziekvereniging en soms zelfs voor het voortbestaan van de vereniging? Zo ja, wat is de staatssecretaris voornemens hieraan te gaan doen? Zo nee, waarom niet?
  • Kunt u de vragen één voor één beantwoorden?