Europese werknemers krijgen betere bescherming tegen dieselrook

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Thursday, October 11 2018, 4:17.

Europees Parlement dwingt strengere regels af

Het parlement heeft zijn tanden laten zien waardoor er strengere regels worden geïntroduceerd die blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op de werkvloer aan banden gaat leggen. Het was een schande dat dit nog niet geregeld was, want iedereen moet veilig zijn werk kunnen doen”, dat zegt Agnes Jongerius (PvdA) over het onderhandelingsresultaat over de lijst met gevaarlijk stoffen die Europese werkgevers in de toekomst moeten hanteren.

Tienduizenden werknemers in de Europese Unie, zoals vuilnismannen en automonteurs worden dagelijks blootgesteld aan dieseldampen. Deze uitstoot is de sluipmoordenaar op de Europese werkplek, omdat het uiteindelijk kanker en hart- en vaatziekten kan veroorzaken.

Ook in Nederland bestonden er nog geen wettelijke grenswaarden voor dieselgassen. Onder druk van het Europees Parlement moet er in de toekomst wel rekening gehouden worden met een grenswaarde voor het voor het werken met dieseldampen in Europa.

Europese werknemers verdienen gezonde en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden die hen in staat stellen voor zichzelf en hun gezinnen te zorgen. Ziek worden door je werk is niet meer van de 21ste eeuw”