Overheid moet bodem leggen voor arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden bij aanbestedingen

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Saturday, October 13 2018, 3:50.

“Helaas werken gemeenten en provincies in Nederland niet altijd met sociale aanbestedingsregels, terwijl dit wel kan. De drang naar een zo laag mogelijk prijs werkt met enige regelmaat door in de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden van werknemers. Het is niet verplicht maar dankzij Europese regels kunnen fatsoenlijke voorwaarden en omstandigheden worden afgedwongen. Daarom vraag ik nu aan alle gemeenten en provincies dit ook te doen”, dat zegt Agnes Jongerius naar aanleiding van een advies over aanbestedingsregels dat zij vandaag presenteert op de PvdA-raadsleden-dag in Utrecht.

In heel Nederland zetten lokale overheden regelmatig de deur open voor sociale misstanden bij aanbestedingstrajecten. Er zijn talloze voorbeelden in de geestelijke gezondheidszorg, het openbaar vervoer en de jeugdzorg waarbij personeel ontslagen werd, geconfronteerd werd met slechte arbeidsvoorwaarden of met onzekere contracten.

“In alle gevallen is het een politieke keuze om voor goede arbeidsvoorwaarden te kiezen. Maar er ontbreekt in heel veel gevallen de kennis om het goed te doen, daarom heb ik dit advies geschreven.”

Het advies is in eerste instantie geschreven voor alle PvdA leden, maar Jongerius wil het graag ook verder verspreiden.

“Het maakt mij niet uit wie de moties en de juiste voorwaarden afdwingt, zolang het maar gebeurt. Daarom zal ik dit advies ook delen met mijn progressieve vrienden van Groen Links en de SP en wie er nog meer interesse in heeft.”

Lees hier het rapport