CDA: veilig drinkwater voor álle Europeanen - Main contents
Het Europees Parlement heeft woensdag voorstellen om toegang tot en kwaliteit van drinkwater te verbeteren aangenomen. De herziene Europese drinkwaterrichtlijn zal de kwaliteit van het leidingwater in de Europese Unie verder verhogen door de maximumlimieten voor bepaalde verontreinigende stoffen, zoals lood of schadelijke bacteriën, aan te scherpen.
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is tevreden met de aangenomen regelgeving: “Het Parlement bekrachtigt hiermee de oproep van meer dan een miljoen Europese burgers uit alle lidstaten om de toegang tot drinkwater, met name voor kwetsbare groepen zonder directe toegang, verder te verbeteren. Schoon en veilig drinkwater is een mensenrecht, erkend door de Verenigde Naties. In ons eigen land is toegang tot water voor deze groepen goed geregeld door de drinkwaterbedrijven, maar in andere lidstaten was er noodzaak tot verbetering.”
Europeanen hebben ook nu al goede toegang tot drinkwater van hoge kwaliteit. Volgens een rapport van het Europees Milieuagentschap (2016) voldeed 98,5% van de drinkwatermonsters van onderzoek dat tussen 2011 en 2013 is uitgevoerd, aan de Europese normen. Toch zijn er zorgen, met name vanwege lozingen van potentieel schadelijke of zelfs kankerverwekkende stoffen, zoals het beruchte PFOA.
Het Europees Parlement bekrachtigde woensdag op voorstel van Schreijer-Pierik strengere normen voor zogenaamde poly- en perfluoralkylstoffen, waaronder het kankerverwekkende PFOA en GenX. Over lozingen op oppervlaktewater waaruit drinkwater gewonnen werd, heerst al vele jaren onrust in de regio Dordrecht. Ook in andere delen van Europa, zoals in het Beierse Altötting, ontstond grote onrust doordat te hoge gehaltes PFOA in het drinkwater en bij vrouwen die borstvoeding gaven werd aangetroffen. “Drinkwater moet vrij zijn van deze gevaarlijke stoffen. Niet alleen de herziene drinkwaterrichtlijn, maar ook Europese chemicaliënregels moeten met de bescherming drinkwaterbronnen rekening gaan houden”, aldus Schreijer-Pierik.
Er bestaat bovendien vrees voor het lekken schadelijke en hormoonverstorende stoffen uit kranen, verouderde leidingen en buizen. Schreijer-Pierik eiste daarom voorafgaand aan de stemming van woensdag met succes dat er binnen drie jaar geharmoniseerde Europese voorschriften voor constructiematerialen die met drinkwater in contact komen, moeten worden vastgesteld. “Het zou te gek voor woorden zijn als over paar jaar leidingen, buizen en watercontactmaterialen van buiten Europa met daarin onbekende of schadelijke stoffen worden verhandeld en toegepast binnen de Europese interne markt. Bedreigingen voor drinkwaterkwaliteit moet Europa eindelijk eens aanpakken bij de bron.”
Schreijer-Pierik benadrukt dat water veilig en betaalbaar moet blijven. “Onze waterleidingbedrijven zijn een publiek goed. Zij zorgen voor schoon, betrouwbaar drinkwater en moeten zich met die kerntaak bezig kunnen houden en niet met onnodig uitgebreide kerstboom aan verplichte informatievoorziening, zoals bepaalde linkse fracties die wilden optuigen. Alleen zo blijft drinkwater betaalbaar en in publieke handen. En dat wil de burger.”