Financiële sector moet duurzamer

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Monday, November 5 2018, 3:03.

De economiecommissie van het Europees Parlement heeft vandaag met een ruime meerderheid ingestemd met het rapport van Paul Tang over duurzaam beleggen. Het rapport verplicht investeerders om duurzaamheidsrisico´s te rapporteren, te vermijden en te verminderen.

Tang: “De financiële sector moet verder te kijken dan alleen winst en rendement, en duurzaamheid meenemen in alle investeringsbeslissingen. Zo worden de mannen en vrouwen van het grote geld onderdeel van de oplossing voor maatschappelijke uitdagingen, waar ze vandaag de dag nog vaak het probleem zijn.”

Tang: “Verzekeraars, banken en vermogensbeheerder kunnen zich nu nog achter hun klant verschuilen: de klant zou alleen winst en rendement willen, en dan kan het zelfs aantrekkelijk zijn in een kolencentrale of wapenfabriek te investeren. Maar met de maatschappelijke gevolgen op lange termijn wordt geen rekening gehouden. Dit rapport vraagt de financiële sector duurzaamheidsrisico´s te vermijden, te verminderen en verantwoording af te leggen. Zo wordt duurzaamheid in de breedste zin van het woord centraal gezet in investeringsbeslissingen.”

De voorstellen van Paul Tang geven investeerders een zorgplicht om maatschappelijk ongewenste effecten van een financieel product te beperken. Tang: “De Raad is nu aan zet: zij moeten dit heldere signaal van het Europees Parlement oppakken en snel met een ambitieuze gezamenlijke positie komen. Op die manier kunnen de voorstellen nog voor de Europese verkiezingen in mei volgend jaar wetgeving worden.”