Ongelijke beloning: niet meer van deze tijd!

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Monday, November 5 2018, 3:35.

Het is vandaag Equal Pay Day, de dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de loonkloof die nog steeds bestaat tussen man en vrouw. Een lange tijd werd het aangenomen door veel mensen dat dit gat zich langzaam en vanzelf zou sluiten. In werkelijkheid zien we juist nu dat het nog niet helemaal goed zit. Uitspraken van de pas verkozen minister-president van Brazilië, ook wel ‘tropische Trump’ genoemd, illustreren alleen maar een bredere trend.

Deze ontwikkeling elders in de wereld, waarbij openlijk seksisme steeds normaler en geaccepteerder is, maakt mij bezorgd. Maar voor zorgen hoeven we niet zo ver buiten onze eigen grenzen te kijken. Volgend jaar bestaat het vrouwenstemrecht 100 jaar in Nederland. Maar nog altijd verdienen vrouwen gemiddeld 16% minder dan mannen, is enkel 2,8% van de CEOs vrouw en in Nederland hebben we nog altijd geen vrouwelijke premier gehad. Als je het aan mij vraagt is dit onverklaarbaar en onacceptabel.

Op 5 november kunnen vrouwen symbolisch hun werk neerleggen. Vanaf dit moment werken zij effectief gratis, in andere woorden hebben mannen gemiddeld gezien dan al het loon verdiend wat een vrouw in een heel jaar krijgt. We mogen de strijd niet opgeven: ongelijkheid op basis van sekse is niet meer van deze tijd en mag al helemaal niet meer van de toekomst zijn. Een eerste stap naar het uitbannen van seksisme is zorgen dat mannen en vrouwen gelijk loon ontvangen. Daarvoor zet ik mij in voor gelijke beloning, voor alle vrouwen én mannen.