Meer steun voor steden & provincies door minder Brusselse bureaucratie

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, November 27 2018, 3:48.

Gebieden in Europa die te maken hebben met grote werkeloosheid en armoede moeten sneller en makkelijker steun uit Brussel krijgen. Er bestaan veel fondsen, maar die worden door onnodige bureaucratie vaak niet gebruikt. En dat moet veranderen’, zegt Europarlementariër Agnes Jongerius naar aanleiding van haar voorstel om de regels voor de steunfondsen eenvoudiger te maken.

De Europese Unie heeft verschillende fondsen waar steden en provincies aanspraak op kunnen maken als er sociale problemen zijn. Alleen zijn de regels heel ingewikkeld en is er ook geen eenduidig systeem voor alle fondsen, waardoor veel aanvragen niet goed ingediend worden.

‘Een beroep op EU-fondsen is door de huidige regels niet altijd gemakkelijk voor regio’s. Daarom wil ik dezelfde set regels voor zeven EU-fondsen. Ik ben ervan overtuigd dat wij hierdoor bijvoorbeeld de werkloosheid in provincies als Groningen en Friesland nog beter kunnen aanpakken’, aldus Jongerius.

‘Ook wil ik dat er meer flexibiliteit in Brussel. We zien dat steden als Rotterdam vaak verschillende EU-fondsen gebruiken om bijvoorbeeld jongeren een goede start op de arbeidsmarkt te bieden. Nu mogen middelen uit fonds A niet overgeheveld worden naar fonds B, terwijl ze bijdragen aan hetzelfde doel. Dit is inefficiënt, we hebben dus flexibiliteit nodig tussen de EU-potjes om de Rotterdamse jongeren aan de bak te helpen’.

Het voorstel van Jongerius zorgt er verder voor dat er in het bijzonder aandacht is voor de aanpak van sociale vraagstukken. Zij wil daarom de bijdragen aan sociale programma’s voor de meest ontwikkelde en transitie regio’s in de EU worden verhoogd.