Europees Parlement stemt voor strengere regels voor tijdelijke grenscontroles - Main contents
Zojuist stemde het Europees Parlement voor strengere en duidelijkere regels voor EU-lidstaten om tijdelijke grenscontroles binnen het Schengengebied in te voeren. De voorbije jaren hebben steeds meer nationale regeringen tijdelijke grenscontroles ingevoerd en verlengd, vaak zonder dat er een échte bedreiging is. Zo hebben Duitsland, Oostenrijk en Denemarken onlangs nog grenscontroles, die in 2015 werden ingesteld, verlengd om grote vluchtelingenstromen tegen te houden, terwijl die er nu niet meer zijn. Dit gaat duidelijk tegen de Schengenregels in.
Onder druk van de lidstaten stelde de Europese Commissie eerder dit jaar voor om de tijdsperiodes voor dergelijke grenscontroles te verlengen en de regels juist te versoepelen. D66 pleit al jaren voor het openhouden van de interne grenzen en is blij dat deze poging van de Commissie en lidstaten op een meerderheid van het Europees Parlement botst.
Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) reageert: "De lidstaten zijn Schengen steeds verder aan het afbreken. Grenscontroles worden heel makkelijk opgetuigd en bijna gedachteloos verlengd, zonder duidelijk bewezen noodzaak. De Commissie danst naar de pijpen van de nationale regeringen en probeert huidige illegale praktijken gewoon te legaliseren. Ik ben blij dat het Europees Parlement dit een halt heeft toegeroepen en Schengen in leven houdt."
De amendementen van de christendemocraten, die juist strengere regels moesten voorkomen en lidstaten juist méér ruimte willen geven om grenscontroles in te stellen, haalden geen meerderheid.
In 't Veld: "Europa heeft een enorm belang bij open binnengrenzen in Europa. We kunnen makkelijker reizen en handel drijven. Moeten we echt terug willen naar lange rijen voor de grenzen? Grenscontroles moeten altijd een tijdelijk, uitzonderlijk en proportioneel middel zijn, en kunnen niet telkens zomaar verlengd worden."