Werknemers beter beschermd tegen kankerverwekkende diesel

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, December 11 2018, 3:42.

“Duizenden automonteurs, wegenbouwers en bouwvakkers worden straks beschermd tegen kankerverwekkende dieseldampen op de werkvloer. Dit gaat veel ellende voorkomen bij alle werknemers die nu nog moeten werken met machines die op diesel draaien. Ik ben blij dat dit eindelijk gelukt is ”, dat zegt Agnes Jongerius na afloop van de stemming in het Europees Parlement over de lijst met kankerverwekkende stoffen.

De lijst is nu uitgebreid met diesel en daar is jarenlang voor gevochten. Werkgevers moeten ervoor gaan zorgen dat hun personeel niet meer wordt blootgesteld aan een maximale hoeveelheid dieselrook. In Nederland gaat het om honderdduizenden werknemers. “Natuurlijk kost het geld om fabrieken en werkplaatsen aan te passen, maar de gezondheid van werknemers is te belangrijk. Kost te veel mag nooit een argument zijn.”

“Te lang heeft de industrie de andere kant op kunnen kijken, terwijl de mensen die het werk deden hun gezondheid vernacheld zagen. Daar gaan we nu een punt achter zetten,” zegt Jongerius.